Juncker: EU treba imati zajedničke vojne snage

Evropska unija bi trebala imati zajedničke vojne snage, koje bi se dopunjavale s NATO-om, izjavio je u srijedu predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.

“Moramo imati evropska sjedišta i trebali bi raditi na uspostavljanju zajedničkih vojnih snaga”, rekao je on u godišnjem govoru “O stanju Unije” pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Ocijenio je da se sa ekonomske tačke gledišta udruživanje evropskih vojnih resursa može opravdati.

“Nedostatak saradnje je nešto što Evropu košta 20 do 100 milijardi dolara godišnje”, kazao je Juncker, prenosi Reuters.

‘Nema dovoljno Evrope’

On je predložio osnivanje evropskog fonda za odbranu do kraja godine, kako bi se aktivno stimuliralo istraživanje i razvoj u toj oblasti.

Juncker je poručio da budućnost EU-a nije ugrožena odlukom Velike Britanije da napusti blok, apelirajujući na London da što prije pokrene proces “razvoda”.

On je naveo da EU poštuje i istovremeno žali zbog odluke Velike Britanije, ali da Unija kao takva nije pod znakom pitanja.

Istakao je da želi da se Brexit dogodi što je prije moguće, kako bi se mogli preduzeti neophodni koraci da bi odnosi s Velikom Britanijom, koji moraju ostati na prijateljskoj osnovi, mogli dobiti novi oblik.

Juncker je naveo da i dalje važi njegova konstatacija od prošle godine da “nema dovoljno Evrope i da nema dovoljno Unije”.

Kazao je da se prednost daje nacionalnim interesima.

“Evropske integracije ne smiju se povinovati nacionalnim interesima. Evropa ne smije postati bezlična masa. Mi želimo graditi. Želimo bolju Evropu”, naglasio je on.

‘Nismo sjedinjene evropske države’

Dodao je da populizam ne rješava, već stvara probleme, i da se od toga treba čuvati.

“Mi nismo ‘sjedinjene evropske države”, kazao je Juncker.

Na kraju govora je pozvao svaku članicu EU-a da preuzme više odgovornosti.

“Ne odustajmo od našeg zajedničkog sna”, zaključio je Juncker.

Izvor: Agencije