Oglasi

Juncker: Dogovor o Brexitu sve bliži

Sporazum Velike Britanije i EU mogao bi se postići već u oktobru, a ako ne tada, onda u novembru.
Jean-Claude Juncker, EU, Evropska komisijaMoramo se odmaknuti od scenarija koji pretpostavlja izostanak sporazumaEPA - Arhiva

Evropska unija će, ukoliko te ne učini ovog mjeseca, s Velikom Britanijom postići sporazum o Brexitu u novembru, izjavio je u razgovoru za subotnje izdanje austrijskih novina predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, dvije u posljednjih nekoliko dana približile su se u stavovima.

„Još uvijek nismo tamo gdje bismo trebali biti, ali naša volja za postizanjem sporazuma s Vladom Velike Britanije je neupitna“, kazao je Juncker u razgovoru za Der Standard, Kurier i Der Falter.

„Moramo se odmaknuti od scenarija koji pretpostavlja izostanak sporazuma. Ne bi to bilo dobro niti za Veliku Britaniju niti za ostatak EU“, ocijenio je šef Komisije.

Problem granice s Irskom

On procjenjuje da će se sporazum, koji će udovoljiti uvjetima dogovora o povlačenju, postići već možda u oktobru, a ako ne tada, onda u novembru.

Najtežim se u pregovorima o Brexitu pokazalo pitanje buduće granice s Irskom, koja će ostati članica Evropske unije.

Juncker je također podsjetio da će sporazum o Brexitu morati biti upotpunjen i političkom izjavom o budućim odnosima Velike Britanije i bivših evropskih partnera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.