Juncker Crnoj Gori: Put u EU ovisi o vama

Juncker i Marković su se saglasili kako Crna Gora ide putem koji vodi do punopravnog članstva.  (Anadolija)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, poručio je kako ova balkanska država brže napreduje od ostalih zemalja regije na putu prema Evropskoj uniji, ali kako datum članstva zavisi od napora Podgorice, odnosno od ispunjavanja kriterija koji su neophodni, prenosi agencija Anadolija.

Juncker se na početku posjete Crnoj Gori sastao s premijerom Duškom Markovićem. Na zajedničkoj konferenciji za medije, oni su se saglasili kako Crna Gora ide putem koji vodi do punopravnog članstva. 

„Nedavno smo objavili Strategiju za zapadni Balkan i želio bih da se ta Strategija shvati kao ohrabrenje za nastavak reformi i to je ono što ja konstatiram i kažem tokom ove turneje na Balkanu. Stepen te Strategije zavisi od jedne do druge zemlje, ali čini mi se kako ste u Crnoj Gori zaista dosta uradili i ta Strategija pokazuje da imamo čvrstu volju da damo evropsku perspektivu cijelom Balkanu. Crna Gora napreduje brže od ostalih zemalja regije, zahvaljujući reformama koje sprovodite, koje su ozbiljne“, rekao je Juncker.

On nije htio govoriti o konkretnom datumu kada bi Crna Gora mogla biti dio EU. To, kako je istakao, zavisi od samih napora države.

„Nisam došao radi praznih obećanja u Crnu Goru, ne mogu vam reći datum članstva, to zavisi od vaših napora, od ispunjavanja svih onih kriterija koji su neophodni, kako bi smo mogli da prihvatimo Crnu Goru. Zato, 2025. godina nije datum kojim se obećava nešto, to je samo perspektiva ka kojoj treba ići brzim korakom. Preostaju reforme koje treba uraditi, neke nisu intenzivno primjenjivane kao što je to trebalo, ali predsjednik Vlade me je uvjerio svojim optimizmom. Ali ja konstatiram ovdje na licu mjesta kako je Crna Gora napravila puno napretka i kako zajedno možemo učiniti velike stvari“, kazao je.

Politika proširenja ‘živa’

Premijer Crne Gore Duško Marković istakao je kako je politika proširenja „živa“.

„Najvažnija poruka jeste da će zapadni Balkan biti dio Evrope, da ćemo na tome raditi, kako mi u regiji, tako i EU. Znamo da postoji dosta izazova i različitih pogleda oko mnogih aktuelnih pitanja u EU, pa i u pogledu proširenja EU. Ali je važno da se o tome diskutuje i da je politika proširenja ‘živa’. Najvažnije je da partnerski radimo na spremnosti nas koji želimo da se pridružimo Evropi i na spremnosti same Unije da primi nove članove“, rekao je Marković.

„Vrata su otvorena i to je poruka koja je dobrodošla i mi zahvaljujemo predsjedniku i Evropskoj komisiji na liderstvu u tom smislu. Smatramo da je dobro da se govori o vremenskom okviru i planu proširenja, za koji mi u Crnoj Gori znamo da je realan, jer možemo da idemo dinamikom koju smo zacrtali i da će naš napredak biti zasnovan na zaslugama.“

Istakao je da Crna Gora ispunjava svoje obaveze. 

„Ponoviću ono što je konstanta – mi ispunjavamo naše obaveze. Prioriteti kojima će Vlada biti u potpunosti posvećena su evropska agenda i stabilizacija i rast ekonomije. Naša očekivanja su da ćemo u prvoj polovini ove godine otvoriti dva poglavlja, a naš fokus će takođe biti na poglavljima 23 i 24 i vjerujemo da u toku 2018. možemo ispuniti privremena i dobiti mjerila za zatvaranje ovih poglavlja“, poručio je šef crnogorske Vlade.

Juncker će još večeras imati sastanak s predsjednikom crnogorskog parlamenta Ivanom Brajovićem, nakon čega će se i obratiti crnogorskim poslanicima.

Izvor: Agencije