Juncker: Britanci, saberite se i onda nam recite šta hoćete

Nije cilj Brisela da zadrži Ujedinjeno Kraljevstvo u EU na sve moguće načine, kaže Juncker (EPA)

Tri mjeseca prije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zatražio je u nedjelju od Londona da razjasni što želi kada je riječ o njihovim budućim odnosima te ga pozvao da se “sabere”.

Govoreći u intervjuu za Die Welt am Sonntag, Juncker je rekao: “Moja molba je sljedeća: Saberite se i kažite nam što želite. Naša predložena rješenja su na stolu već mjesecima.”

Britanija bi trebala izići iz EU-a 29. ožujka. No, to bi se moglo dogoditi bez sporazuma o razdruživanju s EU-om kojem se mnogi britanski parlamentarci protive, uključujući i vladajuće konzervativce. Sve su glasniji i pozivi da se održi drugi referendum.

Britanci kao ne vjeruju ni EU ni Theresi May

Na pitanje o budućim odnosima između EU-a i Britanije, Juncker je rekao kako smatra da je “posve nerazumno da dio britanske javnosti vjeruje da EU treba sam predložiti rješenje za sve buduće britanske probleme”.

Dodao je da bi pripreme za buduće odnose mogle početi dan nakon što britanski parlament odobri sporazum o razdruživanju.

Glasanje u donjem domu britanskog parlamenta trebalo bi se održati 15. siječnja.

“Imam dojam da većina britanskih zastupnika gaji duboko nepovjerenje i u EU i gospođu May”, rekao je.

“Insinuira se da je naš cilj da zadržimo Ujedinjeno Kraljevstvo u EU-u na sve moguće načine. To nije naša namjera. Sve što mi želimo jest jasnoća u pogledu naših budućih odnosa. I mi poštujemo rezultat referenduma”, dodao je.

Izvor: Agencije