Julija Skripalj: Nadam se da ću se vratiti u Rusiju

Na vratu Julije Skripalj je bio vidljiv ožiljak (Reuters)

Julija Skripalj, kćerka bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja, koja je preživela napad nervnim agensom za koji Velika Britanija optužuje Rusiju, što Moskva kategorički odbacuje, uprkos svemu nada se da će se jednog dana vratiti kući, u Rusiju.

“Dok pokušavam da se nosim sa razočaravajućim promenama sa kojima se suočavam i fizički i emotivno, živim dan za dan, želim da pomognem u nezi mog oca dok se on u potpunosti ne oporavi. Dugoročnije – nadam se da ću se vratiti u moju zemlju”, poručila je ona u pisanom saopštenju na engleskom jeziku za britansku agenciju Reuters.

Julija i njen otac Sergej pronađeni su u nesvesnom stanju 4. marta na klupi u britanskom gradu Solsberiju, nakon čega su hospitalizovani.

Ona je bila u komi 20 dana, a iz lokalne bolnice u Solzberiju je puštena pet nedelja nakon trovanja i od tada nije imala kontakt sa medijima.

‘Moj život je okrenut naopačke’

U kontakt sa britanskom agencijom stupila je putem policije, a govorila je i u kraćem video zapisu sa tajne lokacije u Londonu, pod zaštitim države Velike Britanije.

“Probudila sam se uz vesti da smo oboje otrovani. Činjenica da je za ovo bio korišćen nervni agens je šokantna. Moj život je okrenut naopačke”, rekla je ona u prvom medijskom obraćanju nakon trovanja.

Julija je, navodi agencija, govorila na ruskom jeziku, a za pisanu verziju koju je dostavila, kazala je da je napisala sebi i na ruskom i na engleskom jeziku.

Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko u više navrata je zahtevao da vidi Juliju Skripalj, koja je rođena u Rusiji i njen je državljanin.

“Zahvalna sam na ponudama za pomoć od ruske ambasade, ali trenutno ne želim da iskoristim njihove usluge”, kazala je Julija Skripalj.

Nakon što je kratko govorila pred kamerom, odbila je da odgovara na dalja pitanja.

Nosila je svetloplavu letnju haljinu, a na vratu joj je bio vidljiv ožiljak.

Kremlj: Nismo je ni vidjeli, ni čuli

“Želim da ponovim ono što sam već pomenula u saopštenju, a to je da za mene ne govori niko, kao ni za mog oca, osim nas samih”, rekla je Julija Skripalj.

Sergej Skripalj je iz bolnice pušten 18. maja i više nije u kritičnom stanju, saopštila je bolnica.

“Ne želim da opisujem detalje, ali bolničko lečenje je bilo dugačko, bolno i depresivno”, rekla je Julija Skripalj na ruskom jeziku i dodala da je veoma zahvalna osoblju bolnice u Solzberiju, kao i ljudima koji su im pomogli tog dana kada su otrovani.

Nakon trovanja su usledile optužbe koje su Velika Britanija i Rusija međusobno uputile jedna drugoj, a nakon toga i međusobna proterivanja diplomata iz Velike Britanije i njenih država saveznica, sa jedne, i iz Rusije, sa druge strane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, navodi britanska agencija, kazao da misli da Julija Skripalj govori pod prinudom.

“Nismo je ni videli, ni čuli”, rekao je on, upitan da prokomentariše ovu priču.

Izvor: Agencije