Juba prolazi kroz građevinski bum

Južni Sudan je potpuno obustavio proizvodnju nafte u januaru prošle godine, nakon što su pregovori sa susjednim Sudanom o izvorima i tranzitnim troškovima propali.

Nafta je bila glavni izvor prihoda ove zemlje. Ali bez vlastite infrastrukture Jubi je bio potreban Sudan, kako bi osigurao transport nafte proizvedene u Hegligu i dugim nalazištima uz granicu.

Godinu dana kasnije naša reporterka Anna Cavell istraživala je kako je ovaj prekid opskrbe utjecao na najmlađu naciju Afrike.

Prognoze neumitnog pada

Eksponencijalni rast inflacije, kolaps BDP-a i skoro urušavanje južnosudanske valute. Sve su ovo bile prognoze Svjetske Banke sa početka prošle godine, ubrzo nakon što je Južni Sudan obustavio eksploataciju nafte – ostavivši zemlju bez gotovo ikakvih prihoda.

U tom trenutku većina analitičara je prognozirala neumitni pad zemlje u potpuni kaos.

Nova Vlada je nipodaštavana od nekih ekonomista kao “financijski gotovo nepismena”, nesposobna shvatiti posljedice zaustavljanja proizvodnje. Ali 12 mjeseci kasnije inflacija je pod kontrolom, valuta je stabilna, a prijestolnica Juba prolazi kroz građevinski bum.

Prije godinu dana knjigovodstveno je stanje zemlje ukazivalo na to da je Južnom Sudanu ostalo od šest do devet mjeseci prije nego što potroši svoje naftne rezerve.

Peter Biar, Economist iz Centre for Strategic Analysis and Research, kaže:

“Imajući u vidu objavljene izvještaje ministra finansija, na osnovu kojih je i načinjena računica Svjetske banke, ispostavilo se da oni nisu bili sasvim tačni, jer bi, prema njima, rezerve zemlje bile potrošene dosta davno. Zato mislim kako ima nekih stvari koje je Ministrastvo prešutjelo.”

Učinkovit štedljivi budžet smanjio je potrošnju Vlade i opstao zahvaljujući tome što je odgađao isplate i odlučio se za samo nekoliko manjih kredita.

Nedostatak stranih valuta

Ali, za obične ljude život je postao teži.

Nedostatak stranih valuta utjecao je na dramatično povećanje cijena, što je posebno utjecalo na hranu i kukuruzno brašno.

Južni Sudan je iznenadio svoje kritičare, jer je tokom prošle godine uspio održati svoju ekonomiju u životu. Sada Vlada kaže kako je uspjela prodati neistražene dijelove zemlje bogate naftom stranim investitorima.

Od toga su prikupili za milijardu dolara. Ali ostaju strahovanja da je ovim zemlja prodala svoj budući prosperitet zarad kratkoročnog preživljavanja.

Izvor: Al Jazeera