Jovanović: JSO bila zločinačka organizacija

Jovanović: Politički interesi stajali su iza pobune (Filip Krain?ani? / Tanjug)

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je danas da je oružana pobuna Jednice za specijalne operacije (JSO) u novembru 2001. bila uvod u destabilizaciju države, koja je dovela do atentata na premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

Jovanović je svjedočio u nastavku suđenja osmorici pripadnika JSO-a pred Specijalnim sudom u Beogradu.

”Nesporna je činjenica da je pobuna JSO-a, iza koje stoje ne samo lični interesi već i politički, bila uvod u destabilizaciju države, koja za direktnu posledicu ima ubistvo premijera Zorana Ðinđića.”

On smatra da je JSO bila zločinačka organizacija koja je ubijala ljude.

‘Politički ciljevi’

“Nesporna je činjenica da je tu reč o pobuni, a ne o protestu, jer JSO-om nisu komandovali ljudi koji su formalno bili na njenom čelu. Ciljevi pobune bili su politički i nisu imali veze sa angažovanjem JSO-a”, rekao je Jovanović, koji je u to vrijeme bio visoki funkcioner DOS-a i bliski saradnik premijera.

Iza pobune, kako je naveo, stajali su politički interesi, zahtjevi za smjenom ministra policije i čelnika Državne bezbjednosti, prenosi Tanjug.

Jovanović je u više navrata aludirao na to da je politički interes za pobunu imao tadašnji predsjednik SRJ-a i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica, komentarišući, pored ostalog, da su pojedinci izuzeti iz procesa.

Lider LDP-a je potvrdio da je nakon izbijanja pobune išao da se nađe sa optuženim [neformalnim komandantom JSO-a] Miloradom Ulemekom Legijom u Šilerovoj ulici, ali ga tamo nije našao.

Tamo se, međutim, susreo sa kasnije ubijenim vođom ”zemunskog klana” Dušanom Spasojevićem, poslije čega mu je, kako je naveo, bilo jasno da je Spasojević direktno uključen u djelovanje JSO-a i sve odluke koje su donošene u toj jedinici.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Jovanović je govorio o svom odlasku u Kulu [gdje se nalazio centar JSO-a] sa Ðinđićem, tvrdeći da ”su ih organizatori pobune namerno razdvojili”.

Ðinđić u Kuli, kako je naveo, nije razovarao sa tadašnjim komandantom jedinice, nego sa penzionisanim komandantom (Ulemekom).

”Premijer nije pozvan u Kulu da bi se sa njim dogovaralo, već je doveden da bi se javnost uverila da je on popustio i da je došao da moli da ostane na vlasti”, smatra Jovanović.

On je dodao da pobuna nije bila zasnovana na patriotskim razlozima, kao što se tvrdilo, da se oni bude zbog hapšenja braće Banović i njihovog izručenja Haškom tribunalu, već da se održe na snazi bivši šef te jedinice u penziji, te kriminalno djelovanje zemunskog klana.

Jovanović je u novembru 2011. saslušan kao svjedok u istrazi.

Oružana pobuna

Petorica optuženih, Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković, doći će u Sud sa slobode, pošto su pušteni iz pritvora krajem novembra prošle godine.

Bivši komandanti JSO-a Milorad Ulemek “Legija”, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić će biti dovezeni iz požarevačkog zatvora, u kom izdržavaju maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih djela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

Optuženima se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ-a.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Ðinđića da prekine sa pobunom.

Istovremeno je operativni dio Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Izvor: Agencije