Josipović odlikovao Ganića, reagovala Srbija

BiH ne može šutjeti o onome što se dešavalo na njenoj teritoriji, kazao Ganić (Anadolija)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je iznenađen odlukom odlazećeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da odlikuje Ejupa Ganića, kao i izjavom Ganića koji je na odlikovanju Srbiju nazvao “rušiteljem Jugoslavije” i “okupatorom BiH”, te da se ne osjeća sigurnim da putuje u Srbiju.

S druge strane, Vučić je kazao da nikada ništa neće reći protiv Bošnjaka i Hrvata i neće upropastiti priliku da izgradi prijateljstvo i bolje odnose u budućnosti.

“Ima ljudi koji će želeti da svoje prijatelje pretvaraju u neprijatelje. Ja ne pripadam toj grupi ljudi. Nikada neću ništa reći protiv Bošnjaka i Hrvata, i neću upropastiti priliku da izgradimo prijateljstvo i bolje odnose u budućnosti”, rekao je Vučić novinarima.

Bivši predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH Ganić nije htio komentirati Vučićeve izjave, ali je u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao kako srbijanski premijer mora znati da Bosna i Hercegovina ne može šutjeti o onome što se dešavalo na njenoj teritoriji.

‘Uvreda za srpske žrtve’

Predsjednik srpske Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta smatra da je odlazeći predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, odlukom da odlikuje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, uvrijedio i ponizio sve srpske žrtve na području Bosne i Hercegovine.

Linta je u izjavi dostavljenoj medijima, Josipovićevu odluku ocijenio kao sramnu, ističući da je Ganić “čovek koji je najodgovorniji za ratne zločine protiv pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici”.

Josipović je, smatra Linta, tokom mandata “jasno pokazao da se njegova politika suštinski nije razlikovala od politike Hrvatske demokratske zajednice što znači da Srbiju smatra agresorom, a Hrvatsku žrtvom jer je tobože vodila oslobodilački rat”.

Ganićeve izjave

Zahvaljujući Josipoviću na odlikovanju, Ganić je Srbiju optužio da je “rušitelj Jugoslavije” i “okupator BiH”, te rekao da se ne osjeća sigurnim da putuje u Srbiju.

On smatra da je Srbija i dalje “glavni problem Balkana” i dodaje da podržava Hrvatsku da uvjetuje ulazak Srbije u EU.

Srbija je protiv Ganića podigla optužnicu za ratne zločine jer ga krivi za smrt najmanje 18 vojnika u napadu na kolonu JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Hapšenje u Londonu

Ejup Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta 2010. godine na osnovu potjernice Republike Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje da bi mu se u Beogradu sudilo za ratni zločin.

Ganić je pušten nakon što je pet mjeseci proveo u kućnom pritvoru u Londonu, te je krajem jula 2010. stigao Sarajevo.

Sud u Londonu odbio je kao politički motiviran zahtjev Srbije za izručenje Ganića zbog komandne odgovornost u slučaju Dobrovoljačka ulica, kada je u incidentu prilikom povlačenja Jugoslovenske narodne armije iz Sarajeva 3. maja 1992. godine stradalo nekoliko vojnika i oficira.

Član ratnog predsjedništva BiH je prethodno pušten iz londonskog pritvora nakon što je Viši sud u Londonu prihvatio kauciju od 300.000 funti. Uvjeti puštanja bili su veoma striktni – on je u narednom periodu morao boraviti na adresi u centru Londona i svakodnevno se javljati policiji, te ne napuštati objekat u kojem je boravio preko noći.

Izvor: Agencije