Još 11 žrtava COVID-a 19 u BiH

Od 117 novozaraženih u Kantonu Sarajevo, 71 osoba je iz porodičnih klastera (EPA)

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je zabilježeno 159 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je šest smrtnih slučajeva, preminule su tri ženske osobe (Srebrenik, Sapna i Sarajevo), te tri muške osobe iz Sarajeva. 

Trenutno je aktivan 3.181 slučaj.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je pet smrtnih slučajeva uzrokovanih zarazom korona virusa, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smijljanić.

U istom vremenskom periodu u ovom bh. entitetu registrovane su 123 novozaražene osobe.

“I dalje su privatna druženja najveći problem za širenje virusa. U posljednje vrijeme ima mnogo oboljelih srednje i mlade životne dobi”, kaže Smiljanić, dodajući kako se nastavlja nepovoljna epidemiološka situacija u RS-u. 

“Institut je izmjenio protokol za testiranje u skladu sa novim preporukama WHO-a. Osobe koje su pozitivne provešće 14 dana u izolaciji i nakon toga neće biti retestirane, osim ako drugačije ne odrede ljekari”, kaže.

Počinju i komercijalna testiranja za turistička putovanja, s tim što će broj testiranja biti ograničen na dnevnoj bazi. Građani se za testiranje moraju najaviti bar sedam dana ranije.

Dva slučaja zaraze korona virusom registrovana su u Brčko Distrikto.

Osam smrtnih slučajeva u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 9.436 osoba, od čega je pozitivno 339.

U istom vremenskom periodu od posljedica zaraze korona virusom preminulo je osam osoba, prenosi Tanjug.

Na repiratoru se trenutno nalaze 162 osobe.

Od početka epidemije u Srbiji su potvrđena ukupno 25.552 slučaja korona virusa, a preminule su 573 osobe.

Šest žrtava u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata registrovano 139 novih slučajeva zaraze korona virusom, javlja Maja Blaževska Evrosimoska.

Ukupan broj zaraženih, od početka epidemije u ovoj zemlji, iznosi 10.754.

U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji preminulo je još šest osoba, čime je ukupan broj žrtava porastao na 486.

Trenutno je .3714 aktivnih slučajeva, najviše njih u Skoplju, zatim u Štipu i Gostivaru, kaže Blaževska Evrosimoska..

Dosad je testirano više od 102.000 građana. 

Crna Gora: 39 novozaraženih

U Crnoj Gori je registrovano novih 39 slučajeva zaraze korona virusom, a ukupno je aktivno 1.990 slučajeva, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Jučer je preminula jedna osoba iz Berana pozitivna na korona virus, a od početka juna od posljedica virusa preminulo je 40 osoba.

Najviše oboljelih je u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju.

Novi slučajevi zaraze u Hrvatskoj

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o novih 67 slučajeva zaraze korona virusom, a umrla je jedna osoba, prenosi Hina.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih,aktivnih slučajeva, u Hrvatskoj danas ukupno 727”, saopćio je Stožer.

Među njima je 125 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru šest pacijenata. 

Jedna osoba je umrla, a ukupno je umrlih 145. 

Od 25. februara kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5.139 osoba zaraženih novim korona virusom, a oporavilo se ukupno 4.267 osoba. U samoizolaciji je trenutno 2.746 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 118.955 osoba, od toga 1.750 u posljednja 24 sata.

Izvor: Al Jazeera i agencije