Jordan će pregovarati s Rusijom zbog stanja na jugu Sirije

Šef diplomatije Jordana Safadi kazao je danas kako će tokom sedmice razgovarati sa ruskim kolegom Lavrovim u Moskvi (EPA)

Jordan će ove sedmice pregovarati sa Rusijom zbog situacije na jugu Sirije i procjene humanitarne situacije na tom području, objavilo je jordansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Šef diplomatije Jordana Ayman Safadi kazao je danas kako će tokom sedmice razgovarati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi kako bi razmatrali dešavanja u provinciji Deraa, nedaleko od jordansko-sirijske granice.

U nedjelju su se pobunjenici iz strateški važnog grad Bosra al-Sham u provinciji Deraa predali snagama lojalnim predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu.

Dogovore koji su doveli do sporazuma, po kojem će opozicija predati teško oružje Vladi, pomogao je susjedni Jordan.

Posljednja uporišta

Obnavljanje borbi duž jordanske sjeverne granice izazvalo je novog vala izbjeglica koje su se zaputile ka ovoj susjednoj državi.

Pokrenut 19. juna, manevar sirijske Vlade za cilj ima preuzimanje južnih provincija Deraa, Quneitra i dijelova Sweida koje drže većinom pobunjenici.

Podržani ruskim vojnim udarima, snage lojalne Assadu preuzela su kontrolu nad izgubljenom teritorijom i nastavile napredovati ka jugu i posljednjim uporištima opozicije.

Sirijcima koji bježe od borbi i idu ka Jordanu nije dozvoljen prelazak granice, a vlasti u tom dijelu Jordana navode kako nemaju dovoljno sredstava da se nose sa novim izbjeglicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije