Oglasi

Jolie: NATO da se uključi u borbu protiv silovanja kao oružja rata

Nasilje nad ženama i djecom, posebno seksualno nasilje, sve češće je obilježje rata, kaže američka glumica.
Angelina Jolie je ogorčena time što se žrtvama ne pomaže dovoljnoEPA

Posebna izaslanica Ujedinjenih naroda za izbjeglice Angelina Jolie pozvala je u srijedu NATO da pomogne u borbi protiv seksualnog nasilja koje se koristi kao oružje u sukobima.

Tim je ta holivudska zvijezda proširila međunarodnu kampanju za zaštitu prava žena.

Jolie je ove sedmice posjetila sirijski izbjeglički kamp u Jordanu i upozorila na teško stanje tih ljudi, a u srijedu je o silovanju kao oružju rata govorila za vrijeme posjete sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Briselu, na sastanku s vojnim komandantima.

"Nasilje nad ženama i djecom, posebno seksualno nasilje, sve češće je obilježje rata", rekla je Jolie na konferenciji u sjedištu NATO-a, održanoj s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

"Silovanje se koristi kao oružje za postizanje vojnih ili političkih ciljeva. Pogađa muškarce i dječake, kao i žene i djevojčice", rekla je Jolie.

Posebno zabrinuta zbog Rohinja

Savez od 29 zemalja članica ima brojne misije širom svijeta, od Kosova do Afganistana, i saglasio se da će izvještavati o seksualnom nasilju u ratu kako bi pomogao da se počinitelji izvedu pred sud i okonča vjerovanje da je silovanje neizbježivi aspekt ratova i sukoba.

Jolie, koja je razgovarala sa žrtvama seksualnog nasilja u ratu i pokušava biti njihov glas, ogorčena je time što se tim žrtvama ne pomaže dovoljno.

Posebno je upozorila na muslimansku zajednicu Rohinja, izbjeglu iz većinski budističke države Mijanmar, rekavši da vlade širom svijeta nisu primjereno odgovorile na tu katastrofu.

"Jako sam zabrinuta kada čujem da tamo siluju desetgodišnje djevojčice", rekla je Jolie i dodala "svi bismo se trebali posramiti jer smo tako malo uspjeli učiniti".

Krajem 2016. godine zbog ratnih sukoba 65 miliona ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, rekla je Jolie te istakla da su razmjere izbjegličke krize u svijetu razarajuće.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.