Johnsonov savjetnik dao ostavku zbog izjava o tamnoputim osobama

Andrew Sabisky
Andrew Sabisky rekao je da daje ostavku jer je postao 'smetnja' (Twitter)

Savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je jednom izjavio da Afroamerikanci imaju nižu prosječnu razinu kvocijenta inteligencije od bijelih Amerikanaca te raspravljao o prednostima prisilne kontracepcije, podnio je ostavku zbog odjeka i zazora u vezi svojih komentara.

Andrew Sabisky rekao je u ponedjeljak da daje ostavku jer je postao “smetnja”.

Ranije je Johnsonov glasnogovornik, upitan za savjetnika više puta, odbio komentirati stvar, čije su riječi izazvale široku kritiku nakon što su novine Mail on Sunday izvijestile o izjavama na internetu 2014. i 2016. godine.

Mediji su izvijestili da je Sabisky angažiran ranije ove godine nakon neobičnog apela Johnsonovog starijeg savjetnika Dominika Cummingsa zbog neobičnih vještina kojima bi mogao pomoći Vladi da dođe do novih ideja.

Njegova ostavka udarac je tim naporima, koji su privukli kritike od onih koji smatraju da je Cummings odstupio od normalnih kadrovskih procesa.

‘Medijska histerija’

“Medijska histerija u vezi mojih starih komentara na internetu je ludost, ali htio sam pomoći [Vladi] tako da ne budem smetnja”, naveo je Sabisky na Twitteru.

Komentari napisani u njegovo ime o kvocijentu inteligencije tamnoputih osoba nastali su u odgovoru na objavu na blogu objavljenu 2014. godine koji je napisao američki profesor koji raspravlja o nedostaciam u obrazovanju u SAD-u.

U odgovoru na objavu koju je napisao Cummings 2016. godine, u Sabiskyjevo ime stoji: “Jedan od načina bavljenja problemima neplanirane trudnoće koji stvaraju trajni podklasa bila bi zakonska prinuda univerzalnog prihvaćanja dugoročne kontracepcije na početku puberteta. Rekao bih da zakoni o cijepljenju daju presedan”.

Oporbena Laburistička stranka i najmanje dva konzervativca su pozvali na otkaz ovom savjetniku.

Izvor: Al Jazeera i agencije