Johnson: Radije bih bio mrtav u jarku nego da odgodim Brexit

Boris Johnson
Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta podržali su prijedlog zakona koji ima za cilj da spriječi Brexit bez sporazuma (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson obećao je da nikada neće odgoditi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, zakazan za 31. oktobar, ističući da bi radije bio mrtav u jarku nego da to uradi.

Upitan da li može da obeća britanskoj javosti da neće ići u Brisel i tražiti novo odgađanje Brexita, Johnson je rekao: “Mogu to da obećam. Radije bih bio mrtav u jarku.”

On se, u govoru u policijskoj stanici u sjevernoj Engleskoj, zapitao kakva bi bila svrha daljeg odlaganja izlaska Britanije iz EU, prenosi Reuters.

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta podržali su prijedlog zakona koji ima za cilj da spriječi Brexit bez sporazuma, kojim se Johnson obavezujue da od Brisela zatraži da se produži rok za Brexit poslije 31. oktobra.

Vanredni izbori

Zastupnici opozicije i pobunjenici među vladajućom Konzervativnom partijom usvojili su zakon sa 329 glasova za, dok je protiv bilo 300 zastupnika.

Zakon je na taj način prošao prvu fazu, a ukoliko bude usvojen u potpunosti, Johnson će biti primoran da zatraži da se produži rok za Brexit poslije 31. oktobra, ako se ne postigne dogovor sa Evropskom unijom. 

Johnson je ranije upozorio da će tražiti da se zastupnici odmah izjasne o vanrednim izborima, ako zakon bude usvojen.

Izvor: Agencije