Johnson poručio Trumpu: Prijatelji se ne miješaju u izbore

Boris Johnson
Konzervativna stranka Borisa Johnsona vodi u anketama uoči izbora 12. decembra (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da bi najbolje bilo ako se američki predsjednik Donald Trump ne bi uključio u predstojeće izbore, kada posjeti London zbog samita NATO-a sljedeće sedmice.

“Ono što tradicionalno ne radimo kao saveznici i prijatelji jeste da se uključimo u predizborne kampanje jedni drugih”, rekao je Jojnson, čija Konzervativna stranka vodi u anketama uoči izbora 12. decembra, prenosi Tanjug.

Trump se, na izvjestan način, već uključio u izbore, rekavši da će u oktobru opozicioni lider Laburističke stranke Jeremy Corbyn biti loš za Veliku Britaniju i da bi Johnson trebao sklopiti pakt s liderom stranke Brexit Nigelom Farageom.

‘Izlaz iz EU-a preči od pobjede’

Corbyn je iskoristio Trumpovu pohvalu Johnsonu kao jednu od svojih glavnih poruka u napadu na konzervativce, rekavši da će oni dijelove državne zdravstvene službe prodati američkim preduzećima nakon Brexita ako pobijede na izborima.

Johnson je, također, rekao da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju najkasnije do 31. januara ukoliko njegova stranka osvoji većinu na izborima.

“Ukoliko uspijemo ostvariti funkcionalnu većinu, otići ćemo najkasnije do 31. januara”, izjavio je Johnson za britanske medije, prenosi Fena.

Upitan šta bi izabrao ukoliko bi morao birati između premijerskog položaja i britanskog napuštanja EU-a, on je odgovorio: “Radije bih da napustimo EU.”

Izvor: Agencije