Johnson obećava izlazak iz Unije do 31. oktobra

Boris Johnson: Svi koji kažu da nam treba odgoda riskiraju nanošenje trajne štete povjerenju u politiku (EPA)

Boris Johnson, favorit za novog britanskog premijera, obećao je kako će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije do 31. oktobra i rekao kako se jedino pripremanjem Brexita bez sporazuma može spriječiti takav ishod.

Bivši ministar vanjskih poslova i nekadašnji gradonačelnik Londona je favorit za nasljednika Therese May.

Dobio je podršku 114 od 313 zastupnika konzervativaca u prvom krugu glasanja u četvrtak, gotovo tri puta više od najbližeg protivnika.

U utrci dominira pitanje kako će i kada Velika Britanija napustiti EU, u najvećoj britanskoj političkoj krizi u ovoj generaciji.

May odstupila sa čela konzervativaca

U svom prvom emitiranom intervjuu od kakoje kampanja počela, Johnson je obećao da će se Brexit dogoditi najkasnije 31. oktobra i kako se Velika Britanija treba pripremiti na izlazak bez sporazuma, za koji tvrdi da neće biti katastrofa.

“Svi koji kažu da nam treba odgoda, mislim da riskiraju nanošenje trajne štete povjerenju u politiku. Trebamo to učiniti. Moramo izaći do 31. oktobra”, rekao je Johnson, prenose agencije.

“Ako trebamo izaći pod uvjetima koji se nazivaju bez sporazuma ili pod uvjetima Svjetske trgovinske organizacije – WTO, onda je naša potpuna odgovornost pripremiti se za to. Pripremom ćemo moći spriječiti takav ishod.”

May je odstupila sa čela Konzervativne stranke nakon što je njen sporazum o “razvodu” s EU-om tri puta odbijen u britanskom Parlamentu.

Unija je više puta ponovila kako neće biti novih pregovora o sporazumu o Brexitu, koji se trebao dogoditi 29. marta, ali je već dva puta pomaknut.

Vlada bez nove bijele zastave

Johnson je rekao kako ne želi Brexit bez sporazuma, ali isključuje daljnju odgodu.

“Bilo bi apsolutno bizarno poslati signal da je britanska vlada spremna još jednom podići bijelu zastavu i zatražiti odgodu”, kazao je on.

Drugi krug glasanja bit će održan u utorak i nastavit će se sve dok ne ostanu dva kandidata, među kojima će novog čelnika britanske vlade birati oko 160.000 članova Konzervativne stranke.

Izvor: Agencije