Johnson i Ursula von der Leyens danas u Briselu o Brexitu

Boris Johnson će se sastati s Ursulom von der Layen kako bi nastavili diskusiju o budućem odnosu Velike Britanije i Evropske unije (EPA)

Britanski Premijer Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyens sastat će se u srijedu u Briselu kako bi pokušali riješiti pitanja koja koče sporazum o trgovinskom dogovoru o Brexitu, saopćila je britanska vlada.

Johnson će otputovati u Brisel na večeru s Von der Layen kako bi nastavili diskusiju o budućem odnosu Velike Britanije i EU-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropska komisija je saopćila u utorak da bi se pregovori o budućim odnosima između Velike Britanije i Evropske unije mogli nastaviti i poslije završetka ove godine, kada ističe prelazni period za Brexit.

Sa sporazumom ili bez njega

“Ako dogovor ne bude postignut do 1. januara, znači da ćemo se naći u situaciji bez sporazuma. To ne isključuje mogućnost pregovora, s naše strane, i ne isključuje mogućnost da nastavimo dijalog na osnovu mandata koji nam je dat”, rekao je glasnogovornik EK-a.

Johnson je izjavio u utorak da se možda pribiližava trenutak kada bi Velika Britanija trebala prekinuti pregovore o trgovini s EU-om nakon Brexita.

Velika Britanija je izašla iz EU-a 31. januara, no pravila koja reguliraju trgovinu, putovanja i poslovanje ostala su nepromijenjena tokom tranzicijskog perioda, koji završava 31. decembra, kada će biti uspostavljen novi odnos – sa sporazumom ili bez njega.

Izvor: Agencije