Johnson: EU je malo negativan, ali dogovor je još uvijek moguć

Johnson misli da sada postoji velika prilika da se pokrenu svi načini na koje se može održavati trgovina bez trenja na granici Sjeverne Irske (Reuters)

Novi britanski premijer Boris Johnson počinje u srijedu diplomatski maraton, najprije u Berlinu, a potom u Parizu te na G7 u francuskom Biarritzu, u pokušaju da partnerima nametne svoju viziju Brexita, javlja AFP.

Na prvom putovanju u svojstvu premijera, nasljednik Therese May očekuje se u srijedu na razgovoru s kancelarkom Angelom Merkel.

“Njih dvoje već su razgovarali telefonom, ali naravno da je korisno da sjednu za stol kako bi razmijenili mišljenja o brexitu i drugim europskim pitanjima”, komentirao je glasnogovornik Angele Merkel.

Kao znak da se ne očekuju posebne promjene u stajalištima, nakon razgovora nije predviđena konferencija za novinare, već samo izjave na početku sastanka, piše France Presse.

EU ne želi otvarati sporazum o Brexitu

“Europska unija se postavlja malo negativno prema izgledima za postizanje dogovora o Brexitu, ali to je još moguće”, rekao je Johnson uoči polaska na turneju.

Unija je ranije odbila Johnsonov zahtjev da se ponovo otvori sporazum o Brexitu, rekavši da Britanija nije predložila nijednu realnu alternativu “backstopu”, dogovorenom rješenju za irsku granicu, prenosi Tanjug.

“Trenutno je apsolutno točno da su naši prijatelji i partneri malo negativni, ali mislim da ćemo postići dogovor. Mislim da je razumno sada nešto učiniti sa ‘backstopom'”, rekao je Johnson novinarima.

Smatra da sada postoji velika prilika da se, tokom pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, pokrenu svi načini na koje se može održavati trgovina bez trenja na granici Sjeverne Irske.

Trumpova podrška

No, Merkel poručuje da će EU promisliti o praktičnim rješenjima graničnog pitanja Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita, ali bez otvaranja novih pregovora o sporazumu o razdruživanju. 

Dan kasnije, u četvrtak, Johnsona će u Parizu primiti francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji ima oštrije stajalište od kancelarke Merkel po pitanju Brexita.

Razgovori Merkel i Macrona s Johnsonom mogli bi biti napeti jer je duboki jaz između njih i Johnsona koji želi pod svaku cijenu izlazak svoje zemlje iz EU-a, sa ili bez sporazuma 31. listopada.

Potporu bi međutim mogao dobiti od američkog predsjednika u Biarritzu gdje će prvi puta sudjelovati na summitu G7, i tom se prilikom sastati s Donaldom Trumpom, žestokim zagovornikom Brexita bez ikakvih ustupaka.

Izvor: Agencije