Joe Biden se nastoji približiti američkim muslimanima

Joe Biden je obećao da će podržati muslimane, koji su pretrpjeli zlostavljanje i rasizam (EPA)

Mnogi američki muslimani ostali su iznenađeni prije nekoliko dana kada su u ranim jutarnjim satima ugledali zajedničku fotografiju demokratskog kandidata Joea Bidena i njegove zamjenice senatorke Kamale Harris na kojoj su bili ispisani kur'anski ajeti: “Zaista, s teškoćama dolazi olakšanje”, na njihovim nalozima na društvenim mrežama, poput Twittera, Facebooka i drugih.

Bidenov novi potez usmjeren na dobivanje naklonosti muslimanskih glasača došao je manje od dvije sedmice prije izbora zakazanih za 3. novembar, kako bi se osiguralo da muslimani glasaju za demokratskog kandidata na skorim izborima.

To je posebno značajno za neke neodlučne države, u kojima glas pripadnika muslimanske zajednice može igrati važnu ulogu u određivanju izbornih rezultata.

Broj muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama ne može se sa sigurnošću odrediti i nije poznato koliko njih ima pravo glasa, budući da američki zakoni zabranjuju prikupljanje podataka o vjerskoj pripadnosti u zvaničnom popisu stanovništva

Podrška onima koji su pretrpjeli zlostavljanje i rasizam

Međutim, procjene stručnjaka pokazuju da muslimani čine između 1,0 i 2,0 posto ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država od oko 330 miliona stanovnika.

Procjenjuje se da je to između 3,3 i 6,6 miliona ljudi, a rasprostranjeni su u svim američkim državama.

Dok predsjednik SAD-a Donald Trump ne troši vrijeme i ne ulaže nikakve napore kako bi se približio muslimanskim glasačima, Biden se više puta pokušavao približiti ovoj zajednici.

Obećao je da će podržati muslimane, koji su “pretrpjeli zlostavljanje i rasizam unatoč doprinosu koji su dali američkom društvu, te da će ukinuti zabranu putovanja koju je Trumpova administracija nametnula muslimanima čim je došao na vlast”, kako je navedeno na web stranici Bidenove kampanje.

Mohsen al-Rifai, muslimanski glasač iz New Jerseyja i vlasnik restorana koji poslužuje halal hranu, za Al Jazeeru je rekao da više voli Bidena.

“Biden nema prošlost uznemiravanja muslimana, što je potpunoj suprotnosti s onim što smo vidjeli od Trumpa”, kazao je Al-Rifai.

Prije nekoliko dana, u videoporuci organizacije Muslimanski advokati, koja se zalaže za građanska prava i odbranu muslimana, Biden je rekao: “Kao predsjednik, sarađivat ću s vama kako bi se otrov mržnje iskorijenio iz našeg društva, odat ću priznanje vašem doprinosu i tražiti vaše ideje.”

Naglasio je da će muslimane uključiti u svoju administraciju i kazao: “Moja administracija će izgledati poput Amerike, jer će predstavljati i služiti američkim muslimanima na svim nivoima.”

Demokratski kandidat je, također, obećao da će ukinuti “zabranu ulaska državljanima muslimanskih zemalja, koju je nametnuo Trump” čim je došao na vlast, ako bude izabran za predsjednika SAD-a.

‘Ko od vas vidi neko loše djelo…’

Biden je ponovio pozitivne riječi o muslimanima u događaju koji je prije nekoliko sedmica organizirala Emgage Action, organizacija koja djeluje na polju političkih prava muslimana, tokom virtualne konferencije nazvane “Milion muslimanskih glasova”, u kojoj je sudjelovalo više od 3.000 američkih muslimana.

Biden je učešćem napravio presedan u američkoj historiji, kao prvi predsjednički kandidat koji se obratio organizacijama američkih muslimana neposredno prije održavanja predsjedničkih izbora.

Nikada se ranije nije desilo da jedan predsjednički kandidat, iz Republikanske ili iz Demokratske stranke, razgovara s njima u ovom poodmaklom dijelu kampanje.

Biden je ranije, prije objavljivanja zajedničke fotografije s Kamalom Harris na kojoj je ispisan kur'anski ajet, pred organizacijom Emgage počeo govor podsjećanjem na riječi poslanika Muhammeda, neka je na njega Božiji mir i blagoslov, koji je rekao: “Ko od vas vidi neko loše djelo, neka ga promijeni.”

Pohvalio je učenje Poslanika i ponovio da će angažirati američke muslimane u svom predsjedničkom timu.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Biden se u svojim porukama američkim muslimanima usredotočio na pojavu islamofobije, “čijem su porastu pridonijele politike i stavovi predsjednika Trumpa”, kako je rekao.

Na web stranici svoje kampanje je dao nekoliko obećanja muslimanskim glasačima, među kojima su:

Ukidanje zabrane ulaska muslimanima iz pojedinih zemalja čim preuzme vlast.

Zaštitia raznolikost američkih muslimanskih zajednica

Naložiti Ministarstvu pravosuđa da namijeni više sredstava za borbu protiv zločina iz mržnje utemeljenih na vjeri.

Osigurati veću zastupljenost muslimana na službenim položajima u Bidenovoj administraciji.

Proširiti pristup zdravstvenoj zaštiti za sve Amerikance, uključujući muslimane, bez obzira na prihode ili rasu.

Stimuliranje ekonomske aktivnosti Amerikanaca, uključujući muslimane, povećanjem savezne minimalne plate na 15 dolara, jačanjem sindikata javnog i privatnog sektora i rješavanjem razlike u platama.

Osuda globalnih kršenja ljudskih prava, uključujući kršenja prava ujgurskih muslimana u Kini i Rohingya muslimana u Burmi.

“Biden zna kako se treba odnositi prema Amerikancima muslimanima i dati prioritet pitanjima koja na njih utječu. Kao predsjednik, radit će na zaštiti ustavnih i građanskih prava američkih muslimana, zaštititi raznolikost američkih muslimanskih zajednica, osigurati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i stvoriti sigurno okruženje za obrazovanje; obnoviti našu ekonomiju sa otpornijom i uključivijom srednjom klasom; i učiniti zajednice sigurnijim”, navodi se na web stranici Bidenove kampanje.

Istovremeno, mnoga nezavisna istraživanja ukazuju da je neprijateljska retorika Trumpa doprinijela povećanju rasističkih i napada na vjerskoj osnovi na Amerikance muslimane.

Nekima se sviđa manji porez na dohodak

Nedavna studija koju je objavilo američko Vijeće za društvena istraživanja (SSRC) ukazuje da su Trumpova retorika i njegove politike prema muslimanima pridonijele “pojavi kampanja na društvenim mrežama općenito, a posebno na Twitteru, koje su potaknule diskurs islamofobije i mržnje”.

Južnjački pravni centar za siromašne (SPLC), jedan od najistaknutijih organizacija specijaliziranih za proučavanje diskriminacije i rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama, također smatra da je za širenje kulture mržnje protiv muslimana odgovorna politička retorika predsjednika Trumpa i medija povezanih s radikalnim desničarskim strujama.

Također, izvještaj Federalnog istražnog biroa (FBI) o zločinima iz mržnje nad muslimanima ukazuje na porast od 18,6 posto za vrijeme Trumpovog mandata.

Ne slažu se svi muslimani da glas treba dati Demokratskoj stranci, a “uprkos Trumpovom neprijateljskom odnosu prema muslimanima, znam da će neki članovi zajednice glasati za Trumpa, jer im se sviđa njegov stav o smanjenju poreza na dohodak”, rekao je Rifai.

Izvor: Al Jazeera