Jerusalemske crkve protiv Trumpovih poteza

Svećenici su pozvali Donalda Trumpa da ne mijenja status quo u gradu Jerusalemu (EPA)

Crkve u Jerusalemu objavile su da se protive odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da prebaci ambasadu SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i prizna ovaj grad kao prijestolnicu Izraela.

Ukupno je 13 patrijarha i crkvenih lidera u Jerusalemu uputilo pismo Trumpu, u kojem ga pozivaju da ne prizna grad za prijestolnicu Izraela, jer bi promjena statusa Jerusalema dovela do nepopravljive štete.

“Uvjereni smo da će takav korak dovesti do mržnje, sukoba, nasilja i patnje na Svetoj zemlji”, navodi se u pismu.

Historijsko i vjersko značanje

Pismo su potpisali predstavnici istaknutih crkava u Jerusalemu, među kojima su patrijarh Grčke pravoslavne crkve Teofil III, armenski patrijarh Norhan Manugian, nadbiskup latinskog jerusalemskog patrijarhata Pierbattista Pizzaballa, kao i nadbiskupi koptske, asirske i etiopijske patrijaršije.

Svećenici su pozvali Trumpa da ne mijenja status quo u gradu koji ima historijski i vjerski značaj za kršćane, muslimane i Jevreje.

‘Zabrinuto pratimo izvještaje koji govore o tome da su Sjedinjene Američke Države promijenile način rješavanja pitanja Jerusalema. Savjetujemo i nadamo se da će SAD nastaviti priznavati trenutni međunarodni status Jerusalema, jer bi iznenadne promjene prouzrokovale nepopravljivu štetu”, poručili su Trumpi vjerski autoriteti nekoliko konfesija.

Izvor: Al Jazeera