Jeff Bezos povećao bogatstvo na 172 milijarde dolara

Bogatstvo Jeffa Bezosa nastavilo je rasti uprkos razvodu od bivše supruge Mackenzie (EPA)

Bogatstvo osnivača Amazona Jeffa Bezosa poraslo je na skoro 172 milijarde dolara, što je, prema Bloombergovom indeksu milijardera, novi rekord kada je riječ o najbogatijim ljudima svijeta.

Razlog za dobre rezultate Amazona je ogroman porast online kupovine tokom pandemije korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Bezos je ove sedmice premašio svoj prethodni rekord, koji je postavio u septembru 2018. godine, kada je posjedovao bogatstvo od 167,7 milijardi dolara.

Radnicima pola milijarde dolara 

Njegovo bogatstvo nastavilo je rasti uprkos razvodu od bivše supruge Mackenzie prošle godine, kada je ona dobila 25 posto dionica Amazona, što je oko četiri posto udjela u kompaniji.

Mackenzie je trenutno 12. najbogatija osoba na svijetu, sa 57 milijardi dolara.

Amazon, koji se suočava s kritikama u vezi sa sigurnošću radnika i zaradama, saopćio je ove sedmice da izdvaja više od 500 miliona dolara kao “bonus zahvalnosti” radnicima “na prvoj liniji”, koji su radili za kompaniju tokom juna.

Taj potez dolazi nakon što je kompanija ukinula povećanje satnice od dva dolara i dvostruko uvećanje plate za prekovremeni rada za radnike “na prvoj liniji” krajem maja.

Izvor: Agencije