Javni dug posvađao Hrvatsku

Institut za javne financije u Hrvatskoj smatra da Vlada te zemlje ne zna upravljati državnim novcem. Zbog dvije sjednice Vlade na kojima se Hrvatska zadužila za dodatnih 520 miliona eura, uputio je oštru kritiku, te pita postoji li strategija zaduživanja i upravljanja javnim dugom, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Na kritiku Instituta oštro je reagirao ministar finansija Slavko Linić.

„Ne bih htio komentirati ljude koji jako slabo znaju o financijama. Neka netko odgovori kad je tema što učiniti s Hrvatskim autocestama i autocestom Zagreb-Rijeka. Nisam ih čuo. Te kredite treba vraćati, a vraćaju ih građani Hrvatske, i tu nisam čuo njihov komentar. Isto tako, restrukturiranje Hrvatskih željeznica kasni 10 godina. Neka probaju objasniti što su spavali 10 godina”, rekao je Slavko Linić.

Gomilanje javnog duga

Upravo se te kompanije, dugogodišnji gubitaši, već godinama finansijski potpomažu i saniraju na teret državnog budžeta.

„Ljudi, mi u ovoj godini imamo refinanciranje od nekih 50, 55 milijardi kuna. Prema tome, moramo imati jedan širok spektar potencijalnih izvora. Ovi iznosi koji se spominju manji su od deset posto ukupnog refinanciranja nečega što je nastalo svih ovih godina”, kaže Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

S godinama, javni se dug gomilao. Krajem 2013. premašio je 25 milijardi eura i popeo se na 60 posto bruto društvenog proizvoda (BDP). Podijeli li se to s brojem stanovnika, svaki hrvatski građanin bankama i povjeriocima duguje gotovo šest hiljada eura. U to raste i budžetski deficit koji je sa narastao za milijardu eura.

Upravo na to upozorava opoziciona Hrvatska demokratska zajednica. Smatraju da Vlada zbog lošeg vođenja javnih finansija mora odgovarati po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti. Posebno spornim vide posljedni rebalans budžeta.

Znak upozorenja

„To znači da su se smanjili prihodi i povećali rashodi, ali kad? Na kraju same godine, u prosincu. Dakle, Vlada je sigurno u periodu do prosinca, probijala određene rashode i već imala i u listopadu i studenome veće rashode nego su bili u proračunu. To Zakon o fiskalnoj odgovornosti  naziva nezakonitim”, kaže Ivana Maletić iz HDZ-a.

I stručnjaci smatraju da nema reda u sređivanju javnog duga.

„Činjenica je svakako da se Hrvatska u zadnjih nekoliko godina zaduživala po cijeni koja je značajno iznad mogućeg servisiranja tog duga. Nema kolaterala da bi ga mogla servisirati. Budući da u zadnje vrijeme kamatni spread na ta zaduživanja, onda je to svakako znak upozorenja”, kaže ekonomski analitičar Hrvoje Stojić.

To je i loša vijest za mnoge građane, pogotovo za onih 360.000 nezaposlenih. Bez ekonomskog rasta i novih radnih mjesta teško da će uskoro živjeti bolje.

Izvor: Al Jazeera