Jaua: Kerry je ubica naroda Venecuele

Jaua: Svaki put kad pokušamo identificirati i savladati nasilnike Kerry daje izjave i odmah se blokiraju ceste u najvećim centrima sukoba (Reuters)

Venecuelski ministar vanjskih poslova Elias Jaua nazvao je u petak američkog državnog sekretara Johna Kerryja „ubicom venecuelskog naroda“, optuživši ga da potiče demonstracije u kojima je, od februara, poginulo 28 ljudi.

„Nećemo se sustezati, vi ste ubica venecuelskog naroda, gospodine Kerry“, rekao je Jaua tokom govora u prijestolnici Caracasu.

„Svaki put kad pokušamo identificirati i savladati nasilnike Kerry daje izjave i odmah se blokiraju ceste u najvećim središtima sukoba“, dodao je ministar, ustvrdivši da se to dogodilo u srijedu, kada su u Valenciji poginule tri osobe.

Kerry je u srijedu u Kongresu izjavio da su Sjedinjene Američke Države „spremne, ako treba, pozvati se na međuameričku demokratsku povelju Organizacije američkih država (OAS) i ozbiljno aktivirati sankcije“, ali je rekao kako se nada da će „društveni pritisak, regije i susjednih država, donijeti bolji rezultat“.

Kerry je sutradan ponovno pozvao Caracas da prekine „kampanju zastrašivanja“.

Osjetljive diplomatske veze

Venecuelu od početka februara potresa protestni pokret koji su počeli studenti, a proširio se u cijeloj državi zbog nesigurnosti, inflacije i nestašica, ponajviše prehrambenih namirnica.

U sukobima koji su izbili tokom protesta, poginulo je 28 ljudi, a blizu 400 je povrijeđeno, prema službenim podacima.

Glavna meta nezadovoljstva je predsjednik Nicolas Maduro koji je na izborima u aprilu prošle godine pobijedio s malom razlikom i stalno upozorava na „pokušaj državnog udara“ koji se planira uz pomoć SAD-a.

Dvije države imaju osjetljive diplomatske veze i od 2010. godine nemaju ambasadore. U februaru su se odnosi zategli kada je Caracas protjerao trojicu američkih diplomata pod optužbom da potiču nerede, na što je Washington uzvratio istom mjerom.

Maduro je nedavno najavio da će u Washington poslati ambasadora koji će Amerikancima „reći istinu o Venecueli“.

Izvor: Agencije