Oglasi

Japanski naučnici testirat će svemirski mini-lift

Japanska kompanija Obayashi radi na izgradnji vlastitog lifta koji bi koji bi do 2050. godine u svemir prevozio turiste.
Svemir, Zemlja, SatelitNa zamisao o svemirskom liftu došao je Konstantin Tsjolkovski još u 19. stoljeću, a obnovio ju je Arthur ClarckEPA - Ilustracija

Skupina japanskih znanstvenika koja radi na konstrukciji svemirskog lifta uskoro će obaviti prvo testiranje u svemiru s minijaturnom verzijom dizala, izvijestili su sa sveučilišta Shizuoka. 

Znanstvenici se nadaju da će uz pomoć deset metara dugačkog kabla postavljenog u svemiru između dvaju manjih satelita uspjeti poslati minijaturni lift dimenzija 6x3x3 centimetara.

Raketom H-2B u svemir bi se trebao prevesti sav potreban materijal.

Njezino lansiranje predviđeno je 11. rujna iz baze Tanegashima na jugu arhipelaga. 

Koncept iz 19. stoljeća

"Riječ je o prvome ovakvom pokušaju u svijetu kojim ćemo nastojati testirati kretanje lifta u svemiru", rekao je glasnogovornik sveučilišta za AFP, dodavši da će se sve odvijati pod nadzorom kamera postavljenih u satelitima, prenosi Hina. 

Koncept svemirskog lifta koji bi se uz pomoć čvrstih kablova uspinjao više tisuća kilometara do svemirske postaje smještene u geostacionarnoj orbiti datira još iz 19. stoljeća.

Na tu je zamisao došao ruski znanstvenik i izumitelj Konstantin Tsjolkovski 1895. kada je ugledao Eiffelov toranj u Parizu. 

Gotovo sto godina kasnije, Arthur Clark, britanski spisatelj i pronalazač, jedan od najpoznatijih pisaca znanstvene fantastike, koji se ipak čvrsto držao znanosti i njenih realnih dometa i hipoteza, obnovio je zamisao u knjizi "Rajski vodoskoci", objavljenoj 1978.

No, zasad taj san zbog tehnoloških prepreka još uvijek postoji samo u teoriji. 

Ipak, jedna japanska tvrtka na cijelu priču gleda puno optimističnije.

Lift za turiste

Riječ je o tvrtki Obayashi koja surađuje s timom znanstvenika sa Shizuoke.

Njezini radnici rade na izgradnji vlastitog lifta koji bi do 2050. godine u svemir prevozio turiste. 

Iz tvrtke su objasnili kako kane postaviti čvrstu karbonsku nanocijev, kabel strukturom dvadeset puta čvršći od čelika.

Kabina lifta kretala bi se zahvaljujući divovskoj šipki dugačkoj blizu 96.000 kilometara, što je četvrtina udaljenosti između Zemlje i mjeseca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.