Oglasi

Japanska letjelica spustila dva rovera na asteroid

Dva mala rovera Minerva-II-1 spuštena su sa Hayabuse 2 na asteroid oko 280 miliona kilometra od Zemlje.
Hayabusa 2 se približila na 55 metara od asteroida, čekala minut i vratila na poziciju za čekanje 20 kilometara iznad površineEPA

Japanska svemirska letjelica Hayabusa 2 spustila je dva mala rovera na asteroid, u okviru misije koja bi mogla pružiti naznake o nastanku Sunčevog sistema.

Dva rovera Minerva-II-1 spuštena su sa Hayabuse 2 na asteroid oko 280 miliona kilometra od Zemlje u junu, prenio je AP.

Hayabusa 2 se približila na 55 metara od asteroida, čekala minut i potom se vratila na poziciju za čekanje 20 kilometara iznad površine.

Japanska svemirska agencija saopćila je da je spuštanje rovera proteklo uspješno.

Konstrukcija svemirskog lifta

Grupa japanskih naučnika koja radi na konstrukciji svemirskog lifta obavila je prvo testiranje u svemiru s minijaturnom verzijom dizala, izvijestili su početkom septembra sa Univerziteta Shizuoka.

Naučnici su tada naveli da se nadaju da će uz, pomoć deset metara dugačkog kabla postavljenog u svemiru između dvaju manjih satelita, uspjeti poslati minijaturni lift dimenzija 6x3x3 centimetra.

Raketom H-2B u svemir je prevezen kompletan potrebni materijal.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.