Japanska letjelica šalje kapsulu sa podacima sa asteroida

Kapsula će sletjeti u udaljeno, rijetko naseljeno područje Woomera u Australiji (EPA)

Japanska svemirska agencija saopćila je da je svemirska letjelica Hayabusa2 uspješno odvojila kapsulu i poslala je ka Zemlji da isporuči uzorke sa udaljenog asteroida, koji bi mogli pružiti tragove o porijeklu Sunčevog sistema i životu na našoj planeti.

Agencija je navela da će kapsula sutra sletjeti u udaljeno, rijetko naseljeno područje Woomera u Australiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Hayabusa2 napustila je asteroid Ryugu, udaljen oko 300 miliona kilometara, prije godinu dana. Nakon otpuštanja kapsule, ona je počela da se udaljava od Zemlje kako bi snimila slike kapsule koja se spušta na planetu.

Mnogi fanovi Hayabuse2 okupili su se kako bi posmatrali trenutak razdvajanja kapsule na javnim priredbama u cijeloj zemlji, uključujući i onu na stadionu Tokyo Dome.

Povratak u svemir

Za Hayabusu2 još nije kraj misije koju je započela 2014. godine.

Nakon ispuštanja kapsule vratiće se u svemir i uputiti se do drugog udaljenog malog asteroida nazvanog 1998KI26 na putovanju koje treba trajati 10 godina u jednom pravcu, zbog istraživanja, uključujući pronalaženje načina da spriječe meteorite da udare na Zemlju.

Asteroidi koji orbitiraju oko Sunca, ali su mnogo manji od planeta, među najstarijim su objektima u Sunčevom sistemu i stoga mogu pomoći u objašnjavanju Zemljine evolucije.

Ryugu na japanskom znači “Zmajeva palata”, naziv zamka na morskom dnu u japanskoj narodnoj priči.

Izvor: Agencije