Oglasi

Japanci traže da se njihova imena čitaju od prezimena

Tako bi se prekinula praksa usvojena prije više od jednog stoljeća, koju su nametnuli stranci.
Ime japanskog premijera bi se, prema željama iz Tokija, izgovaralo Abe ShinzoArhiva

Vlada Japana želi da svijet počne izgovarati japanska imena onako kako se upotrebljavaju u Japanu - da se prvo izgovara porodično ime, odnosno prezime, pa tek onda ime.

Tako bi se ime japanskog premijera izgovaralo Abe Shinzo, kao što se izgovara u Japanu, i prekinula bi se time praksa usvojena prije više od jednog stoljeća, a koju su nametnuli stranci, prenosi AP.

Prezime se prvo izgovara i u Kini i Južnoj Koreji, međutim, u tim zemljama se, također, prakticira i međunarodno izgovaranje imena.

Sličan pokušaj ignoriran

Kako se navodi, japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono planira zatražiti od stranih novinara da koriste japanski način izgovaranja imena.

Time bi se obilježio početak nove carske ere Japana, ali i pred predstojeći samit grupe G20 i druge međunarodne događaje, uključujući Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Sličan pokušaj postojao je i prije 20 godina, ali je bio ignoriran.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.