Oglasi

Japan oživljava tradiciju: Prvo prezime, pa ime i na latinici

Premijer Shinzo Abe želi oživiti aspekte tradicionalne japanske kulture.
Prezimena u Japanu po tradiciji stoje na prvom mjestu, kao i u Kini i obje KorejeEPA/Arhiva

Japan planira promijeniti način na koji se japanska imena pišu na engleskom jeziku tako što bi prezime došlo na prvo mjesto, kao što je to tradicionalno u Japanu, piše Reuters.

Ministar obrazovanja Masahiko Shibayama iznio je danas taj prijedlog članovima vlade, koja treba naći način da se on primijeni.

"Bolje je pratiti japansku tradiciju kada se japanska imena pišu latinicom. Vrlo je važno da prepoznamo raznolikost jezika i kultura u svijetu koji postaje sve više globaliziran", rekao je Shibayama.

Prezimena u Japanu po tradiciji stoje na prvom mjestu, kao i u Kini i obje Koreje.

Usvojili zapadni običaj 

Krajem 19. stoljeća, međutim, Japanci su počeli usvajati zapadnjački običaj da se ime stavlja na prvo, a prezime na drugo mjesto, barem kad pišu svoja imena na engleskom.

Najavljena promjena u skladu je s konzervativnom politikom premijera Shinza Abea, koji želi oživiti aspekte tradicionalne japanske kulture.

U tome ga podržavaju i građani Japana koji žele očuvati tradiciju, tako da je približno 59% ispitanika u anketi lista Yomiuri podržalo ideju o promjeni redoslijeda imena i prezimena, dok ih je protiv bilo 27%.

Ministar vanjskih poslova Tara Kono prvi je iznio tu ideju kad je u maju rekao da bi mediji trebali ime premijera pisati tradicionalno: Abe Shinzo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.