Japan: Car primljen u bolnicu zbog operacije

Ljekari pozdravljaju cara Akihita i caricu Michiko na ulazu u tokijsku bolnicu (AP)

Japanski car Akihito u petak je primljen u bolnicu kako bi bio povrgnut operaciji ugradnje bajpasa na srcu, saopćila je carska palača.

Ovaj 78-godišnji monarh primljen je u Univerzitetsku bolnicu u prijestonici Tokiju kratko iza deset sati ujutro po lokalnom vremenu u pratnji supruge, carice Michiko, i pozdravljen od ljekara prije nego što je ušao u bolničku zgradu.

„Njegovo visočansto stiglo je u bolnicu radi operacije“, izjavila je za AFP glasnogovornica carske palače.

Očekuje se da operacija, koja je planirana za nedjelju nakon što su testovi pokazali suženje Akihitovih arterija, potrajati oko pet sati i obavit će je doktori Univerziteta Tokio i privatnog univerziteta Juntendo.

Car će vjerovatno biti otpušten iz bolnice u roku od dvije sedmice ako se bude dobro osjećao nakon operacije, javila je novinska agencija Jiji Press, iako palača to nije potvrdila.

Operacija će biti izvedena „kako bi se poboljšao svakodnevni život njegovog visočanstva”, saopćeno je prošle sedmice iz carske palače.

Tokom operacije i oporavka, Akihitov prvi sin, princ Naruhito, preuzet će njegove dužnosti kao što je prisustvovanje javnim ceremonijama i sastanci s državnim gostima.

Izvor: Agencije