Oglasi

Januar 2020. najtopliji januar ikad registriran

U Evropi je temperatura bila za 3,1 stepen viša od prosjeka za referentni period 1981–2010.
Rast temperature ima razorne posljedice širom svijeta, kao one što su obilježile 2019, odnosno jake požare ili periode velike vrućineEPA/Arhiva

Januar 2020. bio je najtopliji januar na planeti i bio je za nijansu topliji od istog mjeseca 2016, potvrdila je Evropska služba za klimatske promjene Copernicus, javlja AFP.

Nakon rekordno tople decenije, završene s 2019. godinom, koja je bila druga najtoplija registrirana na planeti, '20-e godine 21. stoljeća počinju istim trendom.

U januaru je tako prosječna temperatura na planeti prešla za 0,03 stepena temperaturu iz januara 2016, koji je bio najtopliji januar dosad zabilježen i bio je za 0,77 stepeni topliji od januara iz referentnog perioda 1981–2010, navodi se u saopćenju Copernicusa, prenosi Beta.

Većina zona u svijetu bilježila je temperature više od prosječnih.

Tako je, naprimjer, u Evropi temperatura bila za 3,1 stepen viša od prosjeka za referentni period 1981–2010.

Najtoplija decenija od početka mjerenja

U dijelu sjeveroistočne Evrope, Skandinaviji i dijelu Rusije razlika je čak prešla šest stepeni više nego u periodu 1981–2020.

Prema Copernicusu, pet najtoplijih godina bile su upravo pet posljednjih, kada je temperatura porasla za između 1,1 i 1,2 stepena iznad temperature u predindustrijskoj eri.

Decenija 2010–2019 također je bila najtoplija od početka mjerenja.

Zbog emisija plinova s efektom staklenika nastalih kao posljedica ljudskih aktivnosti, planeta je već jedan stepen toplija nego u predindustrijskoj eri, što ima razorne posljedice širom svijeta, kao one što su obilježile 2019, izuzetno jake požare u Australiji ili periode velike vrućine tokom ljeta u sjevernoj hemisferi.

Sadašnjim tempom planeta bi mogla dobiti do četiri ili pet stepeni do kraja stoljeća.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.