Janša: Nisu svi za to da Vlada odlučuje o tužbi protiv Hrvatske

Miro Cerar
Miro Cerar je rekao da će njegova tehnička Vlada ove sedmice donijeti odluku o slanju tužbe protiv Hrvatske (EPA)

Predsjednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša zanijekao je tvrdnju odlazećeg premijera Mire Cerara da se sve stranke u novom parlamentu slažu da odluku o tužbi protiv Hrvatske zbog arbitraže podnese sadašnja tehnička Vlada, koja obavlja tekuće poslove do izbora nove.

Janša je Cerara demantirao na svom Twitter profilu, navodeći da su četiri od devet stranaka, koliko ih ima u novom parlamentu, bile za to da se pitanje tužbe prepusti novoj vladi koja će imati veći legitimitet za takav potez, prenosi Hina.

Cerar je izjavio nakon zatvorenog sastanka parlamentarnog odbora za vanjsku politiku da će njegova tehnička Vlada još ovog tjedna donijeti odluku o slanju tužbe protiv Hrvatske zbog neizvršavanja arbitražne presude o granici na sud Europske unije u Luksemburgu, iako je bilo ideja i da to učini vlada koja se tek treba formirati.

Cerar: Pozicija Slovenije nije se promijenila

“Odluku o podizanju tužbe donijet ćemo još ovog tjedna, vjerojatno u petak na redovnoj sjednici vlade”, kazao je Cerar nakon sastanka odbora za vanjsku politiku, prvog od konstituiranja novog parlamenta prije dva tjedna, koji je trajao više od četiri sata i na kojemu je dao najnovije informacije o stanju predmeta u vezi arbitraže.

Cerar je kazao da je na sjednici bilo i zamisli da se odluka o tužbi prepusti idućoj vladi, ali da su se na kraju svi složili da to učini sadašnja Vlada na odlasku jer se, po njegovim riječima, pozicija Slovenije o sporu nije promijenila.

“Mi u tužbi navodimo da Hrvatka neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo EU-a te očekujemo da će nam na osnovi naših argumenata sud u Luksemburgu dati za pravo i na određeni način sankcionirati Hrvatsku preko institucija EU-a”, naveo je Cerar.

Po njegovim riječima sama tužba ne znači da se problem implementacije arbitraže u međuvremenu ne može riješiti bilateralno, to jest da Hrvatska prizna arbitražnu presudu i počne je primjenjivati.

“Tužba ne predstavlja zapreku da se nastavi tražiti sporazum o implementaciji arbitraže, a to u Sloveniji i želimo”, kazao je Cerar.

Isto tako, po njegovim riječima pravomoćnost arbitražne presude ne dolazi u pitanje bez obzira na buduću odluku suda EU-a u Luksemburgu o predmetu tužbe, odnosno navodnom kršenju europskog prava od strane Hrvatske.

Ni Janša, ni Šarec nemaju dovoljno glasova

“Naša odluka o tužbi nikako ne dovodi u pitanje činjenicu da je arbitražna presuda po međunarodnom pravu važeća”, ocijenio je slovenski tehnički premijer.

Cerar i njegova Vlada nastavljaju obavljati tekuće poslove sve do izbora nove na temelju parlamentarnih izbora početkom lipnja, no to bi s obzirom na rezultat izbora moglo potrajati.

Predsjednik države Borut Pahor kandidata za mandatara nove vlade mora po ustavu predložiti parlamentu do 23. ovog mjeseca, kad istječe mjesec dana od konstituiranja parlamenta, no nijedan od potencijalnih kandidata, niti Janez Janša niti Marjan Šarec, do sada nisu osigurali potreban broj glasova zastupnika da bi ih parlament potvrdio.

Zato, prema tvrdnjama medija, postoji opcija po kojoj bi tehnički premijer Cerar na dužnosti mogao ostati do jeseni, a ne isključuje se niti mogućnost prijevremenih izbora, koje nitko ne želi.

Izvor: Agencije