Janković počeo razgovore o koaliciji

Pahorovi Socijaldemokrati i Jankovićeva Pozitivna Slovenija imaju mnogo zajedničkog (Pixsell)

Potencijalni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković u ponedjeljak je imao preliminarne razgovore o mogućoj koaliciji sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora, potvrdila je Jankovićeva glasnogovornica Nataša Pelko.

SD se smatra prirodnim saveznikom Jankovićeve ljevičarske Pozitivne Slovenije, koja je osnovana prije samo nekoliko mjeseci.

Ona je kazala da će Janković na razgovore o mogućem ulasku u njegovu koalicijsku vladu razgovarati i s predsjednicima svih stranaka koje su u nedjelju dobile svoje zastupnike u novom parlamentu.

 Janković će razgovarati sa svim partijama, uključujući i lidera Slovenačke demokratske stranke Janeza Janšu.

Nataša Pelko je izjavila da će Janković razgovarati sa svim partijama, uključujući i lidera Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janšu.
Razgovor Jankovića i Pahora bio je preliminaran i dogovorili su se da se opet sastanu, rekla je novinarima glasnogovornica Pozitivne Slovenije.

Ta stranka je na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima dobila relativnu većinu od 28 zastupničkih mandata, ali za sastavljanje koalicijske vlade treba sporazum s najmanje još dvije ili tri stranke.

DESUS ili SLS

Slovenski mediji ističu u ponedjeljak da će sastavljanje nove vlade za Jankovića biti hitan, ali i težak zadatak, s obzirom na raspodjelu glasova.

Vjeruje se da bi Janković želio formirati vladu, u kojoj bi uz njegovu stranku bili još Pahorova SD, koja je dobila 10 zastupnika, te Građanska lista Gregora Viranta, uz mogućnost da se takvoj vladi priključi ili Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), ili Slovenska pučka stranka (SLS), kako bi vlada imala stabilnu parlamentarnu većinu.

Predsjednik države, u konsultaciji sa strankama, formalno predlaže mandatara, koga mora tajnim glasanjem potvrditi parlament.

Preliminarne konture nove koalicije morale bi biti poznate do konstitutivne sjednice novog parlamenta, kada se bira predsjednik parlamenta.

Nakon toga predsjednik države, u konsultaciji sa strankama, i formalno predlaže mandatara, koga mora tajnim glasanjem potvrditi parlament, a postupak dobivanja većinske podrške zastupnika u parlamentu mora proći i svaki kandidat za ministra.

Predsjednik države Danilo Turk kazao je u nedjelju da vjeruje kako bi nova vlada mogla početi djelovati u roku ne dužem od dva mjeseca.

Parlament prije Božića

On je poručio u ponedjeljak u izjavi za javnost kako očekuje da će novi parlament biti konstituiran prije Božića, kako bi što prije počeo proces formiranja nove vlade.


Danilo Turk [Pixsell]

“Očekujem da će svi postupci za konstituiranje novog parlamenta proteći glatko i da će konstituirajuća sjednica biti prije početka božićnih praznika. U interesu svih nas je da novu vladu s punim ovlastima dobijemo što prije”, izjavio je Turk.

Slovenski predsjednik nije želio komentirati rezultate parlamentarnih izbora.

“Izborni rezultati još nisu službeni, pa ih ne želim komentirati. No, može se zaključiti da su izbori jasno izrazili volju birača. Oni su pokazali da odlučuju slobodno i po vlastitoj procjeni i da su spremni na promjene. To je dobro polazište za novu vladu, koja će pri svojim odlukama morati imati potporu javnosti”, poručio je Turk.

Istaknuo je dobar odaziv na birališta, na kojima je glasalo malo manje od 65 posto ukupno registriranih birača, što pokazuje da vjera građana u demokratiju i demokratske procese “nije poljuljana”.

Izvor: Agencije