Oglasi

Jakovčić: Srbi u Hrvatskoj visoko postavili letvicu Srbiji

Priznavanjem zločina nad Srbima tokom Oluje hrvatski premijer nagovijestio buduću politiku, smatra Eugen Jakovčić.
Procese pomirenja na prostorima nekadašnje Jugoslavije mogu vodi samo nacionalne stranke, kaže Eugen JakovčićGoran Stanzl/PIXSELL

Priznavanjem zločina nad Srbima tokom vojno-policijske akcije Oluja u Hrvatskoj iz 1995. godine hrvatski premijer i predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković nagovijestio je procese pomirenja koje će u naredne četiri godine njegovog mandata vodi Hrvatska vlada, smatra Eugen Jakovčić iz Documente, koja prati suočavanje sa ratnom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije i monitorira suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj.

Važna je bila već sama najava između premijera Plenkovića i Milorada Pupovca iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) da će potpredsjednik Vlade iz SDSS-a Boris Milošević ići u Knin na obilježavanje 25. godišnjice Oluje, a da će ministar branitelja Tomo Medved ići u Grubore gdje se dogodio jedan od težih zločina nad Srbima u Hrvatskoj, rekao je Jakovčić u intervjuu za Al Jazeeru.

Oluja kao najvažniji ispit za hrvatsku demokratiju

Hrvatska je u srijedu obilježila 25 godina od oslobađanja dijela zemlje, koja je do tada bio pod kontrolom srpskih jedinica. “Oluja je bila politički nužna, ali žalimo i za žrtvama ratnih zločina s hrvatske strane”, rekao je premijer Planković tokom ceremonije u Kninu, što je prvo vladino priznanje postojanja ratnih zločina nad Srbima tokom te hrvatske ofenzive.

Plenković je na primjeru Oluje, kao dosadašnjem najvećem kamenu spoticanja, ne samo u odnosima Srbije i Hrvatske, već i u odnosima unutar same Hrvatske, odlučio na početku drugog mandata testirati novu politiku koju on očito želi provodi, a to je politika otvorenosti spram manjina, politiku pomirenja, “politiku koja uključuje i ovo što smo čekali 25 godina od HDZ-a, ocjenjuje Jakovčić.

"Moram napomenut da smo mi ranije također imali da je predsjednik Ivo Josipović išao u Varivode [mjesto stradanja Srba u Hrvatskoj]. Međutim, ovo je prvi puta da jedan premijer HDZ-a i HDZ-ova vlada jasno i nedvosmisleno izražava osudu zločina, da priznaju da je Oluja uz oslobodilački imala i zločinački aspekt, što je činjenica".

Srpska strana pojavljivanjem u Kninu također je preuzela odgovornost u kontekstu onoga što je prethodilo Oluji, a to su bili zločini nad Hrvatima 1991. godine, kaže Jakovčić, objašnjavajući kako vidi dolazak Borisa Miloševića na proslavu Oluje.

“Ovu su zaista optimistični koraci, koji su se danas potvrdili i u, rekao bih, historijskom govoru premijera Plenkovića, koji je u jednoj rečenici govorio o zločinima nad Srbima od Paulin Dvora do Varivoda i na taj način povezao cijeli spektar zločina koji su se događali nad Srbima [u Hrvatskoj]”.

Procese pomirenja na prostorima nekadašnje Jugoslavije mogu vodi samo nacionalne stranke, smatra ovaj član Documente. Kada je to radila ljevica, onda je se uvijek bacalo u izdajnički kontekst, ali kada to rade konzervativci, onda taj izdajnički element otpada, kaže Jakovčić.

“Plenković je stvorio idealnu političku situaciju: uvjerljivo je pobijedio na izborima, Škoro i Domovinski pokret mu nisu trebali niti na jednoj razini. Oni danas izgledaju politički jadno i niko na njih ne obraća pažnju. Zbog toga Plenković sada može krenuti provoditi politiku pomirenja", kaže Jakovčić. Očekuje da bi sljedeći korak mogao biti da tužilaštvo u Hrvatskoj efikasnije procesuira ratne zločine te da u školske kurikulume te zemlje uđe i drugi pogled na Oluju. 

‘Vučić je frustriran’

Govoreći o kritikama iz Srbije zbog prisustva Srba u Kninu, Jakovčić kaže da je Aleksandar Vučić očito frustriran onim što je dešavalo u Kninu u srijedu. Srbijanski predsjednik sve vrijeme do sada stvarao je dojam da kontrolira i srpsku manjinu u Hrvatskoj, ali je sada taj narativ razbijen, kaže on.

“Sada je situacija potpuno čista – jasno je da Beograd nije bitan za ovu situaciju, i da srpska manjina u Hrvatskoj nameće visoku letvicu Srbiji, ne samo za zločine u Hrvatskoj već i ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, kaže Jakovčić.

“Milorad Pupovac i Boris Milošević su odaslali jasnu poruku da su oni građani Hrvatske, da preuzimaju odgovornost u političkom smislu, da nemaju ništa sa Srbijom u tom kontekstu, i da oni žele graditi suživot u Hrvatskoj”.

Hrvatska pomirujućim porukama iz Kina, kaže Jakovčić, rješava interni problem u vezi sa Olujom, ali odašilje i poruke pomirenja prema susjednim zemljama, što bi moglo stabilizirati cijelu regiju Zapadnog Balkana.

Čudni potezi predsjednika Milanovića

Jako čudnom i iznenađujućim situacijom Jakovčić je ocijenio to što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao jedinice HVO-a iz Bosne i Hercegovine, i to što je odlikovanje preuzeo general Mijo Jelić, kojeg bosanskohercegovačko pravosuđe sumnjiči za ratne zločine.

“Mi smo vjerovali da odlaskom Kolinde Grabar-Karatović konačno na Pantovčak dolazi neko ko istinski može naslijediti politike Stjepana Mesića i Ive Josipovića, i biti lider procesa pomirenja. Međutim, za sada vidimo da je predsjednik Milanović krenuo iz potpuno nepoznatog razloga ugađati desnici, sve stavljajući u nekakav celofan nacionalnih interesa”, kaže Jakovčić. "Naravno, i dalje mislim da je važno što je Milanović na Pantovčaku, i da to Plenkoviću također daje vjetar u leđa u procesu pomirenja", dodao je Jakovčić.    

Izvor: Al Jazeera 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.