Izraelski general: Sistemi protuzračne odbrane u pripravnosti za iranski napad

Izazov za protuzračnu odbranu je postao kompliciraniji jer sada postoje dronovi i krstareće rakete pored prijetnji od projektila, kaže general Norkin (EPA)

Komandant izraelskih zračnih snaga general Amikam Norkin izjavio je da je višeslojna vojna mreža protuzračnih sistema odbrane u pripravnosti zbog opće prijetnje od napada Irana.

Izraelska vojska je u posljednjim sedmicama izrazila uvjerenje da Teheran namjerava da se na kraju osveti za izraelske udare iz zraka na iranske i snage iranskih saveznika u regiji, prenosi Beta.

Procjenjuje se da bi to mogao biti napad velikog obima koji uključuje krstareće rakete i dronove, sličan napadu na saudijsko naftno postrojenje Aramco koji je pripisan Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je ove sedmice da Iran namjerava da napadne Izrael iz Jemena, što bi otežalo izraelsku odbranu jer su sistemi za presretanje raketa srednjeg i dugog dometa bolje razmješteni da brane sjever nego jug zemlje.

“Dok ovo govorimo baterije Arrow, Patriot i Davidova praćka su u pripravnosti”, rekao je u srijedu navečer Norkin na promociji oficira, prenijeli su izraelski mediji.

Kompliciraniji izazovi

On je ocijenio da je izazov za protuzračnu odbranu postao kompliciraniji jer sada postoje dronovi i krstareće rakete pored prijetnji od projektila.

Izraelski mediji navode da Iran razvija dronove i podsjećaju da su u augustu izraelski borbeni avioni izveli udare iz zraka u Siriji da spriječe planirani napad na Izrael boraca koji imaju podršku Irana, a koriste naoružane dronove.

Izraelska vojska je rekla da su gađani operativci iranske Revolucionarne garde i pripadnici šiitskih milicija, uključujući libanski Hezbollah koji su planirali da pošalju dronove s eksplozivom u napad na  Izrael.

Ta zemlja je više puta najavila da će spriječiti iranske saveznike da se naoružaju unaprijeđenim oružjem koje bi upotrijebili protiv Izraela  i izvela je stotine napada u susjednoj Siriji da bi spriječila, kako tvrdi, isporuku oružja i zaustavila iransko vojno utvrđivanje u blizini svoje granice.

Izvor: Agencije