Izraelska studija: ISIL se može oporaviti

Napade bi izvršavali 'spavači' ili 'vukovi samotnjaci' (Reuters)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) ima sposobnost da se oporavi i obnovi svoje ekonomske kapacitete uprkos vojnom uzmicanju i slabljenju, navodi se u istraživačkoj studiji objavljenoj u Izraelu.

Prema studiji, koju je objavio Institut za nacionalne sigurnosne studije (INSS) u Tel Avivu, ISIL prolazi kroz fazu nazadovanja i dodatnog slabljenja, pogotovo nakon još većeg gubitka teritorija koje je osvojio na vrhuncu snage u Iraku i Siriji.  

Studija pojašnjava da, bez obzira na manjak u finansijskim kapacitetima, ne postoje nagovještaji početka ISIL-ovog kraja, jer pogoršanje finansijskih uvjeta ne znači nužno i kraj ideologije za koju se zalažu.    

Prema studiji koju je priredila Carmit Valensi, istraživačica pri INSS-u i specijalista za pitanja Bliskog istoka, strateške studije i vojna pitanja, ISIL-ovo nazadovanje u ostvarivanju pomaka na terenu, gledano sa vojnog aspekta, moglo bi ga nagnati da dodatno investira u propagandu i medije, kako bi se njegove ideje nastavile širiti među većim brojem sljedbenika i pristalica. 

Postepeno slabljenje

Valensi je naglasila da, još od zvaničnog osnivanja ISIL-a 2014. godine, zapadni istraživački krugovi smatraju da je ovo najbogatija oružana organizacija na svijetu. No od početka 2017. godine, Izrael je pratio postepeno slabljenje sa kojim se suočava ova grupa, pogotovo kada se radi o gubljenju velikog dijela teritorije koje su držali pod svojom kontrolom.   

Prema statističkim podacima do kojih su došli izraelski krugovi, ISIL je izgubio približno 62 posto svoje teritorije, posebno u Iraku, gdje gubi Ramadi, Falluju i istok Mosula. Što se tiče Sirije, tu ISIL-u gubi približno 30 posto teritorije, uključujući i područja na sjeverozapadu Raqqe, Manbij, Al-Bab i Palmiru.

Ova izraelska istraživačica, također stručnjakinja za pitanja Hamasa i Hezbollaha koja je u periodu 2008-2010. radila kao analitičarka u izraelskom Dado centru za interdisciplinarne vojne studije u IDF-u, pojašnjava da je ISIL-ovo osvajanje ovih teritorija značilo i dobivanje ogromnih finansijskih mogućnosti i resursa. Najvažniji su naftne bušotine koje su ovoj grupi donosile ogromne prihode, što joj je omogućilo opstanak.

Može se reći kako slabost kroz koju prolazi ISIL dolazi zbog smanjenja prihoda za približno 50 posto u dvije protekle godine, sa 1,9 milijardi dolara u 2014. godini na 870 miliona dolara prema zadnjim procjenama iz 2016. godine. Ovakav pad će se najvjerovatnije nastaviti ako ISIL izgubi kontrolu nad Mosulom u cjelosti, iračkim gradom koji se smatra glavnim trgovačkim uporištem ove organizacije. Ovo bi ostavilo destruktivne posljedice na njegovu ekonomsku moć.

Studiju zaključuje riječima da ISIL trenutno radi na dva osnovna principa. Prvo, ISIL intenzivira napore – možda i više nego u ranijim fazama – kako bi pridobio nove pristalice, uvjeravanjem i podsticanjem na vjerskim i ideološkim osnovama. Osim toga, ISIL nastavlja pružati usluge neophodne za život stanovnicima na teritorijama koje drži pod svojom kontrolom.  

Izvor: Agencije