Izraelci: Uništavali smo naselja Gaze, nismo im dali priliku za bijeg

Zbog gustoće naseljenosti uništeni su cijeli kvartovi (EPA)

Piše: Wadih Awawdeh

Haifa – Izraelska nevladina organizacija “Prekid šutnje” (Breaking the Silence) objavila je priznanja i svjedočenja o zločinima koje je Izrael počinio tokom agresije na Gazu u ljeto prošle godine, što potvrđuje vjerodostojnost palestinske verzije tih događaja i pobija zvanične verzije izraelske vojske, koja ignorira ovaj izvještaj.

U tim svjedočenjima – čiji je broj dosegao sedamdeset – izraelski vojnici i oficiri različitih rangova u regularnoj i rezervnoj vojsci, koji nisu otkrili svoj identitet, otkrivaju politiku “brzog povlačenja okidača” i priznaju razaranje širokih razmjera koje su prouzrokovali u Pojasu Gaze.

Vojnici i oficiri izraelskih rezervnih jedinica pokrenuli su 2002. godine organizaciju “Prekid šutnje” kako bi upoznali Izraelce sa zločinima izraelske vojske na okupiranim teritorijama, s ciljem njihovog uništavanja, jer ih smatraju prijetnjom za Izrael.

‘Stanje ludila’

Ova svjedočenja počinju riječima jednog vojnika: “Bili smo u stanju ludila, pa smo uništili cijela naselja u Gazi. Bombardirali smo palestinske domove naslijepo, a stanovnicima nismo dali priliku za bijeg.”

Oficir s najvećim činom među onima koji su svjedočili o tom događaju otkriva da je okupatorska vojska koristila artiljeriju tokom napada na područje kako bi ga pripremili za ulazak vojske, dok stanovnicima nije pruženo dovoljno vremena za bijeg.

Također je istakao je da su projektili uništavali i kuće koje su bile u neposrednoj blizini mete napada, kao i da su napadi slijedili jedan za drugim sve dok objekti ne bi bili porušeni. Zbog gustoće naseljenosti uništeni su cijeli kvartovi.

Drugi oficir otkriva da su nadležni na terenu izbjegli ograničenja kojih se treba pridržavati kako se ne bi ugrozili životi civila kroz obilježavanje meta na karti dok su vršena usmjeravanja paljbe na njihovo obližnje područje.

Dvadeset šest sekundi za bijeg

Jedan od oficira prisjeća se u svom svjedočenju kako je vojska dobila informacije da se vođa otpora nalazi u stanu u šestospratnici u kvartu Khaza'a.

Stanovnici su imali samo 26 sekundi za bijeg prije nego što je zgrada raznesena iz zraka.

Drugo svjedočenje otkriva da je okupatorska vojska izvršila promjene u svojim direktivama i propisima o borbi te se ističe kako su postojale instrukcije da se ubije svaki građanin koji otvori prozor.

Jedna od osoba koja je svjedočila, a riječ je o oficiru koji obavlja dužnost u Deir al-Balahu, prenosi kako je vojno rukovodstvo naredilo da se svako ko se nađe na tom području smatra “subverzivnom osobom” koju treba ubiti, osim ukoliko izađe s podignutom bijelom zastavom.

Dodaje i da su svakog dana dobijali različite snimke regije iz zraka zbog konstantnog mijenjanja reljefa kao posljedica intenzivnog bombardiranja i razaranja velikih razmjera.

Uništeni se deseci domova samo zato što se nalaze na strateški važnim položajima odakle se mogu nadzirati objekti koje je zauzela izraelska vojska.

Nasumični pucnjevi

Oficir u izraelskim oklopnim jedinicama pojašnjava svakodnevne promjene u izgledu tog područja. Kaže da su vojnici izbjegavali bilo kakav rizik te da su nasumično pucali na kuće u cijelom području ratnih dejstava.

O masakru u Rafahu, koji se dogodio prvog dana augusta nakon što je zarobljen oficir Oron Shaul, govori oficir pješadijske jedinice. Kaže da je vojska objavila pokretanje sistema “Hannibal”, a zatim kompletno područje zasula paljbom, usljed čega je poginulo gotovo 150 Palestinaca, uglavnom civila.

Dodaje da je razlog za to bio isključivo želja za osvetom ili da potvrde svoju prisutnost. Naredbe o otvaranju vatre izdavane su olako, te nastavlja: “Bilo je dovoljno da se za neku stambenu zgradu kaže da predstavlja prijetnju, pa da bude raznesena.”

Također je rekao “da se, nakon bacanja aviobombi koje su težile tonu na naseljene četvrti ili bolnice, ispaljivanje tenkovskih raketa u pravcu zgrada činilo kao jednostavna operacija”.

U svom odgovoru na pitanje Al Jazeere Avner Jafariaho, jedan od lidera organizacije “Prekid šutnje”, pojašnjava da su njegovi prijatelji i on ostali iznenađeni kada su se oficiri i vojnici obratili njima nakon završetka agresije i otkrili im izmjene koje je vojska provela u procedurama o “otvaranju vatre”.

Jafario naglašava da problem počiva u vojnom rukovodstvu i onima koji vode vojnu politiku. Prema njegovim riječima, izraelska zajednica koja je podržavala agresiju na Gazu nije bila upućena u te promjene.

Također je rekao da je vojno rukovodstvo obmanulo oficire i vojnike na terenu kada su ih obavijestili da se na području na koje trebaju ući ne nalaze civili.

Poremećene vrijednosti

Jafario nastavlja da svjedočenja ukazuju na surovu sliku nastalu kao posljedica politike nasumičnog otvaranja vatre koja je dovela do smrti velikog broja nevinih ljudi, “što predstavlja krizu morala i poremećen sistem vrijednosti, a ne usamljene slučajeve. Iskreno se nadamo da će Izraelci učestvovati u promjeni takve realnosti.”

Sa svoje strane, glasnogovornik izraelske vojske odgovorio je veoma kratko na pitanje Al Jazeere, rekavši da je vojska pružila priliku svakom vojniku da podnese žalbu te da je on pokrenuo internu istragu kao uvod u kažnjavanje svih onih koji su prekoračili svoje ovlasti.

Vojska je napala organizaciju “Prekid šutnje” zbog toga što su im odbili predati izvještaj prije nego što je objavljen “jer se na taj način sprečava provođenje ozbiljne i hitne istrage o navodima iz izvještaja”. 

Bivši predsjednik Vijeća nacionalne sigurnosti, general rezervnog sastava izraelske armije Giora Eiland prebacuje odgovornost na organizaciju “Prekid šutnje” te kaže kako ovaj izvještaj prenosi samo djelomičnu sliku.

Također tvrdi da su zapadne vojske ubile veći broj civila u borbama u Iraku i Afganistanu nego što je to ovdje slučaj.

Izvor: Al Jazeera