Izrael izveo udare na pomorsku bazu Hamasa

Izrael odgovora napadima iz zraka na balone s eksplozivom koji se puštaju preko granice (EPA)

Izraelski borbeni avioni bombardirali su rano jutros pomorsku bazu Hamasa u Pojasu Gaze, nakon što je nekoliko sati ranije minobacački projektil ispaljen sa te palestinske teritorije na jug Izraela, saopćila je vojska.

Palestinski mediji su izvijestili kako je gađana pomorska baza, a palestinski sigurnosni izvor je potvrdio kako je pogođena i kako je pričinjena šteta ali nije bilo povreda. Novinska Internet stranica Shehab, povezana s Hamasom, navodi kako se baza nalazi sjeverozapadno od Khan Younisa.

Udar je izveden nakon što je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo kako je jedan palestinski 15-godišnjak preminuo od povreda zadobijenih tokom sukoba s izraelskim snagama na graničnoj ogradi, prenose agencije.

Učestalo pogranično nasilje

Vojska je rekla kako je napad iz zraka sat i po poslije ponoći bio odgovor na projektil i balone s eksplozivom puštenim preko granice u srijedu navečer. Također je rečeno kako je ispaljena protivzračna raketa sistema „Gvozdena kupola“ u odgovoru na projektil, prenose izraelski mediji.

Ostalo je nejasno da li je projektil presretnut i gdje je pao. Nije bilo izvještaja o povredama i šteti.

U pograničnom području učestalo je nasilje u posljednjim danima. Izrael odgovora napadima iz zraka na balone s eksplozivom koji se puštaju preko granice.

Osim toga tokom noći izbijaju sukobi za koje Izrael optužuje Hamas koji vlada Gazom, navodeći da ovaj pokret ohrabruje nerede i koristi ih kao pokriće za veće napade.

Izvor: Agencije