Izrael tokom 2020. izveo 35 napada u Siriji

Izraelski napadi na ciljeve smatraju se pokušajem sprečavanja da Iran izgradi vojnu premoć u regiji (EPA)

Izrael je od početka 2020. godine izveo 35 napada na razne ciljeve u Siriji, ubivši pritom 198 ljudi odanih sirijskoj vladi, objavila je posmatračka organizacija.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja prati situaciju u ratom razorenoj Siriji preko mreže izvora informacija na terenu, objavila je kako je među ubijenima 80 članova proiranske paravojske, 11 sirijskih vojnika, tri pripadnika libanskog Hezbollaha, 21 pripadnik iranske Revolucionarne garde te 53 Iračana odanih Iranu.

Izraelski napadi na ciljeve u ratom pogođenoj Siriji smatraju se pokušajem sprečavanja da Iran, jedan od glavnih saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, izgradi vojnu premoć u regiji.

Česte pogibije vojnika

Prošle sedmice u napadima izraelskih borbenih aviona na vojne ciljeve u Siriji poginulo je najmanje troje sirijskih vojnika.

Opservatorij tvrdi kako ih je poginulo najmanje deset, prenosi Hina, pozivajući se na dpa i Reuters.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz prošle je sedmice poručio da njegova država “neće tolerirati nikakvo kršenje svog suvereniteta na bilo kojem frontu”.

Izvor: Agencije