Izrael širi administrativni pritvor i na Izraelce

Izraelski kabinet za sigurnost u nedjelju navečer je odobrio pritvaranje bez suđenja građana za koje se sumnja da su odgovorni za napade i nasilje nad Palestincima, sa ciljem hvatanja počinitelja smrtonosnog napada vatrom na okupiranoj Zapadnoj obali za koji se krive jevrejski militanti, prenose agencije.

Proširenje takozvanog „administrativnog pritvaranja“ na Izraelce, inače praksa koja se provodi nad Palestincima i koja je međunarodno osuđivana, plod je frustracije vlasti zbog neuspjeha obustavljanja ultranacionalističkih napada, piše agencija AP.

U petak, prilikom paljenja jednog palestinskog doma, živa je izgorjela 18-mjesečna beba, a njen brat i roditelji su u veoma teškom stanju. Napad je izazvao žestoke međunarodne reakcije, kao i poruke premijera Izraela Benjamina Netanyahua, da će stati u kraj onome što je nazvao „terorizmom“ koji izvode „kriminalci iz naše nacije“.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za paljevinu u selu Duma, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tvrdolinijaški grafiti

Grafiti ostavljeni na mjestu zločina, koji su glasili „osveta“ i napisani su na hebrejskom, podudaraju se sa ranijim vandalskim i drugim zločinima iz mržnje koje su počinili mladi jevrejski tvrdolinijaši nad Arapima, kršćanima, aktivistima za mir ili čak nad imovinom izraelske armije.

Pošto još niko nije uhapšen od napada u Dumi, neki izraelski komentatori su u nedjelju doveli u pitanje odlučnost sigurnosnih službi koje, kada odgovaraju na napade koje su počinili Palestinci, često izvode masovna privođenja osumnjičenih kako bi ubrzale istragu.

Tako privedene osobe nekada provedu nekoliko mjeseci u pritvoru bez suđenja, što je mjera za koju Izrael kaže da je potrebna kako bi se spriječilo dalje nasilje u odsustvu dovoljnih dokaza za tužbu ili gdje odlazak u sudnicu predstavlja rizik da tajni informanti postanu poznati javnosti.

Netanyahuov kabinet za sigurnost, koji čine visokopozicionirani ministri, odlučio je da proširi takve mjere hapšenja i na Izraelce „kako bi se poduzeli svi neophodni koraci i mjere da se odgovorni privedu pravdi i da se spriječi dešavanje takvih napada u budućnosti“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako se u odobrenim metodama nalazi i „korištenje administrativnih pritvora u odgovarajućim slučajevima“, uz odobrenje državnog tužitelja.

Brane se šutnjom

Kabinet je paljevinu na Zapadnoj obali nazvao „terorističkim napadom u svakom pogledu”.

Prema podacima B'Tselema, izraelske grupe koja se bori za zaštitu ljudskih prava, 5.442 Palestinca su do juna bila u pritvoru bez suđenja. Ova mjera, za koju strani kritičari kažu da je udarac potrebnom pravednom procesu, rijetko je korištena prema Izraelcima.

„Koliko je meni poznato, u proteklim godinama nije bilo slučajeva da su Izraelci bili u administrativnom pritvoru“, kazala je glasnogovornica B'Tselema Sarit Michaeli.

Izraelski zvaničnici kažu da jevrejski militanti izbjegavaju da budu otkriveni tako što rade u malim mrežama koje su teška meta informantima za upad, izbjegavaju elektronsko komuniciranje koje se može pratiti i brane se šutnjom kada su privedeni na razgovor.

Izvor: Al Jazeera i agencije