Izrael se sveti Iraku zbog Irana

U pokrajini Saladin došlo je do niza eksplozija u bazi jedne od frakcija Narodne mobilizacije u gradu Balad (Al Jazeera)

Nekoliko eksplozija potreslo je u utorak položaje iračkih šiitskih milicija Narodne mobilizacije, a vjeruje se kako je to još jedan u nizu zračnih napada na navodna iranska skladišta oružja, baze ili položaje frakcija u sastavu snaga Narodne mobilizacije.

Pojedini izvještaji sugeriraju da je ove napade izveo Izrael, u sklopu kampanje suzbijanja iranskog vojnog utjecaja u regiji.

Prema lokalnim i sigurnosnim izvorima, u pokrajini Saladin (sjeverno od Bagdada) došlo je do niza eksplozija u bazi jedne od frakcija Narodne mobilizacije u gradu Balad, koji se nalazi u južnom dijelu ove pokrajine, što je dovelo do pogibije nekoliko osoba.

Izvori dodaju da je odjeknulo osam detonacija u selu Al Buhashma, u blizini iračkog grada Yathhrib, uslijed eksplozije u skladištu oružja koje pripada šiitskoj paravojnoj jedinici Kata'ib Imam Ali.

Evakuacijia američkih vojnika

Medijski izvori bliski Narodnoj mobilizaciji prenose od vođa ove skupine kako preliminarne informacije govore da ove eksplozije nisu bile slučajne.

Prema istim ovim izvorima, eksplozije su najvjerovatnije posljedica zračnih napada, što je, također, potvrdio izvor iz ove iračke frakcije, prenosi agencija Reuters.

Istovremeno, izraelski medijski izvori prenijeli su vijesti objavljene u stranoj štampi o napadima na zračnu bazu Balad i o snažnim eksplozijama koje su se mogle čuti sa položaja milicija koje podržava Iran.

Walid Ibrahim, direktor ureda Al Jazeere u Bagdadu, saopćio je da su eksplozije uzrokovale brojne požare, dodavši da je poslano deset vatrogasnih ekipa na teren kako bi ugasile vatrenu stihiju.

Skrenuo je pažnju i na vijesti o evakuaciji američkih vojnika iz obližnje zračne baze Balad, u kojoj se nalaze avioni F-16, koje je Irak kupio od Sjedinjenih Američkih Država.

Ibrahim je kazao da iračka Vlada odbija otvoreno govoriti o eksplozijama do kojih je došlo na četiri položaja Narodne mobilizacije u samo mjesec dana, iako informirani irački izvori potvrđuju da su svi ti incidenti bili uzrokovani zračnim napadima, a pojedini izvori ističu kako su bombardiranje izveli izraelski avioni i bespilotne letjelice.

Četvrta ‘misteriozna’ eksplozija

Odmah nakon eksplozije, pojavili su se kontradiktorni podaci o tome jesu li eksplozije uzrokovali napadi neidentificiranih letjelica ili minobacačkih granata.

Očevici navode kako su eksplozije aktivirale uskladištene rakete, koje su pale na obližnja poljoprivredna zemljišta i zračnu bazu Balad.

Posljednji incident koji se dogodio u sjedištu Narodne mobilizacije nedaleko od zračne baze Balad četvrti je slučaj “misterioznih” eksplozija u uporištima ove skupine.

Do incidenata je došlo i u vojnom kampu Al-Saqr, u području Abu Disher, južno od Bagdada, te u kampu Al Shuhadaa, u regiji Amerli, u pokrajini Saladin.

Irački izvori smatraju da su ta dva tabora vjerovatno bombardirana iz bespilotnih letjelica, a neki od tih izvora navode da se u vojnom logoru Al-Saqr nalazi iransko oružje.

Najmanje dvije osobe su ranjene u vojnom kampu Al-Shuhadaa, dok je u vojnom kampu Al-Saqr jedna osoba stradala, a nekoliko njih je ranjeno.

Kao posljedica takvih dešavanja u vojnim kampovima Narodne mobilizacije, irački premijer Adil Abdul-Mahdi odlučio je otkazati sva odobrenja vezano za vojnu avijaciju unutar zračnog prostora zemlje, rekavši kako će isključivo on donositi odluke po tom pitanju.

‘Iran nigdje nema imunitet’

Međunarodna koalicija u Iraku, predvođena Amerikom, saopćila je da će poštivati ovu odluku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu natuknuo je ranije da je Izrael odgovoran za ono za što se vjeruje da su zračni napadi na kampove Narodne mobilizacije u Iraku.

“Iran nigdje nema imunitet”, rekao je on novinarima tokom posjete Ukrajini, dodajući da je Izrael u stanju djelovati protiv ove zemlje gdje god se za tim ukaže potreba, prenosi portal The Times of Israel.

“Iranci i dalje prijete da će uništiti Izrael i grade vojne baze širom Bliskog istoka kako bi postigli ovaj cilj”, kauao je Netanyahu, okrivljujući nuklearni sporazum iz 2015. godine za, kako ju je opisao, sve veću agresiju Irana.

“Djelovat ćemo, i trenutno djelujemo, protiv njih gdje god to bude potrebno”, izjavio je.

‘Na meti tlačiteljske države’

Tel Aviv je priznao da su izraelski avioni izvršili mnoge napade na iranske vojne ciljeve u Siriji, a Netanyahu je više puta obećao da će spriječiti Iran da učvrsti svoje prisustvo na sirijskoj teritoriji.

Ranije je bivši potpredsjednik iračke Vlade Bahaa al-Araji izjavio da karakteristike požara koji je izbio u skladištima opreme u vojnom kampu Al-Saqr, južno od Bagdada, upućuju na to da nije došlo do eksplozije uobičajenog oružja te da takvu vrstu naoružanja nisu koristile iračke snage, pa čak ni Narodna mobilizacija.

U svom tvitu je dodao: “Vjerujemo da se radi o oružju iz susjedne zemlje koje smo držali te da se ono našlo na meti tlačiteljske kolonijalne države zbog iračkih izdajničkih priča”, aludirajući pri tome na Izrael.

Izvor: Al Jazeera i agencije