Izrael ponovo odobrio gradnju na palestinskoj teritoriji

Izrael tvrdi da će ubrzati gradnju nakon primanja Palestine u organizaciju UNESCO (Reuters)

Izraelske gradske vlasti u Jeruzalemu odobrile su gradnju spornog turističkog kompleksa u palestinskoj četvrti Silwanu, u anektiranom istočnom Jerusalemu, doznaje se od gradskog vijećnika.

Silwan, u kojemu živi više od 40.000 palestinskih stanovnika, nalazi se ispod jerusalemskog starog grada i redovito je poprište napetosti između palestinskih stanovnika i skupina jevrejskih doseljenika koji su se naselili u toj četvrti.

Gradnja kupališta

“Gradska uprava je odobrila gradnju turističkog kompleksa koji obuhvaća 250 parkirnih mjesta, arheološki park, svečane dvorane, restorane i biblioteku”, rekao je za agenciju France Presse gradski vijećnik Pepe Alalu, član opozicione stranke Meretza (ljevica).

Gradske vlasti su odobrile i gradnju obrednog kupališta za jevrejske posjetitelje “Davidova grada”, kompleksa s arheološkim ostatcima iz vremena kralja Davida, dodao je Alalu.

Nacionalistička organizacija

Oba graditeljska projekta vodi nacionalistička organizacija Elad koja otvoreno priznaje da želi ojačati jevrejsku prisutnost u arapskim četvrtima u istočnom Jerusalemu.

“Izrael je ovlastio doseljeničku organizaciju Elad da ostvari veliki projekt u Silwanu koji bi se prostirao na 8.400 kvadratnih metara”, požalio se Fahri Abu Diab, čelnik palestinskog vijeća za obranu u Silwanu, u razgovoru za France Presse. Na ovaj način Izrael ponovo otima zemlju koju naseljavaju Palestinci.

Izrael smatra cijeli Jerusalem, zajedno s njegovim istočnim dijelom, “nedjeljivom prijestolnicom” otkako ga je osvojio i pripojio u takozvanom Šestodnevnom ratu u junu 1967. 

U tom gradu o dozvolama za gradnju odlučuju gradske vlasti, bez vladine intervencije.

Međutim, međunarodna zajednica smatra istočni Jerusalem i Zapadnu obalu okupiranim teritorijama, te osuđuje unilateralne izraelske poteze na tim područjima.

Posljednje dozvole za gradnju dolaze 10 dana nakon što je Izrael izazvao bijes međunarodne zajednice i Palestinaca nakon što je objavio da planira izgraditi 600 kuća u i oko istočnog Jerusalema.

Mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca propali su prije više od godinu dana zbog sukoba oko izgradnje izraelskih kuća.

„Pretpostavljam da je ovo novogodišnja poruka koju nam vlada Izraela šalje za 2012.: „Nastavit ćemo uništavati mirovni proces i ubijati rješenje dvaju država kroz neprekidnu aktivnost naseljavanja“, kazao je palestinski pregovarač Saeb Erekat.

On je dodao da Evropska zajednica, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeni narodi i Rusija, zemlje članice Kvarteta za Bliski istok, moraju pozvati Izrael na odgovornost ako žele spasiti mirovni proces i rješenje dvaju država.

Oštra osuda

Prošle sedmice, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal izdale su zajedničku izjavu kojom su osudile izgradnju izraelskih kuća, kazavši kako ta aktivnost šalje „devastirajuću poruku“, te apelirale na izraelske vlasti da obustave izgradnju.

Prvog novembra, Izrael je odlučio užurbati izgradnju kuća u arapskom istočnom Jerusalemu, nakon što su Palestinci dobili članstvo u UN-ovoj agenciji za kulturu, UNESCO.

Prema službenim podacima, od tada je Izrael odobrio izgradnju 2.057 novih kuća u istočnom
Jerusalemu i 1.241 na Zapadnoj obali.

Više od 310.000 Izraelaca živi u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, a taj broj konstantno raste.

Još 200.000 njih živi u desetak naselja u istočnom Jerusalemu.

Izvor: Agencije