Izrael oduzima prebivalište Palestincima u Jerusalemu

Izraelske snage su postavile blokade na putevima i dodatne kontrolne tačke širom grada te blokirale kompletne palestinske četvrti (EPA)

Izrael je objavio kako će početi zabranjivati pristup navodnim palestinskim napadačima i njihovoj rodbini u okupiranom Istočnom Jerusalemu, što je dio sve oštrijih mjera koje se nameću lokalnim Palestincima u vrijeme protesta i sukoba.

Aktuelno nasilje izazvano je prošlog mjeseca upadima desničarskih izraelskih grupa u kompleks džamije Al-Aksa, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane.

Protesti protiv izraelske okupacije Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalem, te Pojasa Gaze postali su sve češći, a na njih izraelske snage odgovaraju silom, koristeći suzavac, čelične metke sa gumenim pokrovom i živom municijom.

U izjavi za lokalni radio u četvrtak, izraelski ministar pravde Ayelet Shaket, član ultranacionalističke stranke Jevrejski dom, objavio je da će se navodnim napadačima i članovima njihovih porodica „koji ih podržavaju“ oduzimati pravo na prebivalište u Jerusalemu, kao i socijalno osiguranje.

Većina Palestinaca koji žive u okupiranom Istočnom Jerusalemu nemaju izraelsko niti palestinsko državljanstvo, umjesto toga nose dozvolu prebivališta koje izdaje Izrael.

Shakedova objava je posljednja u nizu oštrih mjera uvedenih u vrijeme napada „zub za zub“ između Izraelaca i Palestinaca, te nasilnih okršaja demonstranata i izraelskih snaga.

Bez sudskog procesa

Napadi se koriste kao „izlika za Izrael da se riješi što više Palestinaca iz Jerusalema“, navodi Rima Awad, članica Koalicije za Jerusalem koja se zalaže za prava Palestinaca u ovom gradu.

„Optuženima nije ni suđeno, niti je utvrđena njihova krivica i nije bilo sudskog procesa. To znači da su njihove porodice kolektivno kažnjene zbog optužbi koje nisu zakonski dokazane“, rekla je Awad Al Jazeeri.

Od početka oktobra, najmanje 32 Palestinca, uključujući optužene za napad, kao i nenaoružane demonstrante i slučajne prolaznike te sedam Izraelaca je ubijeno.

Glasnogovornik izraelske policije, Micky Rosenfeld, u objavi na Twitteru, naveo je u četvrtak da su „pojačane sigurnosne mjere“ uvedene u Jerusalemu kako bi se „spriječilo i odgovorilo na bilo kakve napade“.

Izrael je također ubrzao akciju oduzimanja imetka i ubrzanja rušenja porodičnih domova Palestinaca koji su optuženi za napade na izraelske snage ili civile.

U četvrtak su izraelske snage uručile najmanje sedam naredbi za rušenje domova porodicama Palestinaca osumnjičenih za napade, navodi grupa za zaštitu prava HaMoked. Porodicama je rečeno da imaju samo 72 sata da se isele.

Učestala praksa

Izraelske snage su također postavile blokade na putevima i dodatne kontrolne tačke širom grada i blokirale kompletne palestinske četvrti u Istočnom Jerusalemu u srijedu.

Ove mjere, međutim, nisu ništa novo.

Awad ističe da su Palestinci u Istočnom Jerusalemu pretrpjeli stroga pravila o prebivalištu i stalno rušenje domova otkako je započela izraelska okupacija teritorije 1967. godine.

Od te godine, najmanje je 14.000 Palestinaca ostalo bez prebivališta odlukom izraelskih vlasti, a samo prošle godine se to desilo za 107 osoba, navodi HaMoked.

U Istočnom Jerusalemu su izraelski buldožeri 2014. godine sa zemljom poravnali 97 građevina u palestinskom vlasništvu i raselili 208 osoba, navode iz Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih akcija.

„Umjesto da riješi problem, Izrael dodaje ulje na vatru. Deportiranje Palestinaca iz grada predstavlja opasan presedan, naročito jer ‘napadači’ nisu imali sudski proces“, ističe Awad.

Izvor: Al Jazeera