Izrael: Izbori sporedna stvar, troškovi bitniji

Velikom broju Izraelaca sve važnija tema su povećani troškovi života.

Izraelci u utorak izlaze na birališta, a većini glasača sve važnija tema su povećani troškovi života. Političke stranke imaju poteškoće da se suoče s ovim izazovom u državi u kojoj je sigurnost dominantna predizborna tema.

Yoni Shneor, njegova supruga Natalie i dvogodišnji sin Yair pripremaju poklone za prijatelje i porodicu za jevrejski praznik. Ipak, brižno odabrane slastice ove su godine skuplje.

 „Sve je preskupo. U trgovini morate razmisliti želite li kupiti jednu namirnicu ili drugu. Do kraja sedmice nećete imati dovoljno novca”, kazao je izraelski glasač Yoni Shneo.

Cijene stanova

Shneo kaže da nije problem samo rast cijena hrane, nego i stanovanja.

 „Prema nedavno provednom istraživanju, četvero od deset Izraelaca ima problema sastaviti kraj s krajem. Jedan od problema su i visoke cijene stanova”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Imtiaz Tyab.

Porodica Shneo nam je pokazala svoj stančić od 40 kvadrata. Mjesta će biti još manje za pet mjeseci, kad porodica dobije prinovu.

 „I supruga i ja radimo. Imamo prosječna primanja, ali kirija je previsoka. Čak i da zarađujemo više, i dalje nam ne bi bilo jednostavno. Ne možemo ni pomisliti na kupovinu stana”, kazao je Shneo.

Visoka cijena stanovanja dovela je do protesta na ulicama Tel Aviva nekoliko sedmica prije izbora zakazanih za 17. mart.

Protesti su održani i 2011. kada su stotine hiljada Izraelaca protestovale protiv povećanih troškova života.

Od početka predizborne kampanje vladajuće stranke Likud i Laburisti nisu ponudile jasan plan ekonomskih reformi. Ove stranke u kampanjama se tradicionalno drže teme sigurnosti.

 „To je postao simbol nesposobnosti vlasti kako birokratija ne zna ili, možda, nije zainteresovana da se bavi pitanjima prosječnog Izraelca”, rekao je izraelski ekonomista Noam Gruber.

Nelegalna naselja

Ekonomski analitičari za visoke troškove života krive PDV i visoke poreze na uvoznu robu, kojom se štite lokalni zemljoradnici, kao i manjak stanova i neprovođenje zemljišne reforme u samom Izraelu.  

Milijarde dolara troše se na širenje nelegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje neki Izraelci ne žele živjeti iz političkih ili praktičnih razloga.

O čemu god da je riječ, dok velike stranke ne ponude rješenje za neke od velikog broja ovih problema, ljudi poput Yonia i njegove porodice i dalje će spajati kraj s krajem.

Izvor: Al Jazeera