Oglasi

Izrael: Gradonačelnik pozvao građane da prijave afričke azilante

Rami Greenberg otvorio je posebnu telefonsku liniju na koju građani mogu javiti ako su vidjeli imigrante i tražioce azila iz afričkih zemalja.
Trenutno u Petah Tikvi živi najmanje 2.500 imigranata iz Afrike, koji imaju status tražilaca azilaArhiva

Gradonačelnik izraelskog grada Petah Tikve pozvao je građane da prijave ako uoče imigrante iz Afrike kako bi ih resorne službe uklonile iz grada.

Izraelski list Haaretz javlja da je gradonačelnik Rami Greenberg otvorio posebnu telefonsku liniju na koju građani mogu javiti ako su vidjeli imigrante i tražioce azila iz afričkih zemalja, prenosi Anadolija.

"Nakon prikupljanja obavještajnih informacija, gradske vlasti, u saradnji s Uredom za migracije, uklonit će te ljude iz grada", poručio je Greenberg nakon sastanka sa šefom izraelskog Ureda za populaciju i migracije Yossijem Edelsteinom.

Migranti iz Eritreje i Sudana

Haaretz javlja da je afričkim tražiocima azila dozvoljeno živjeti i raditi u Izraelu, uz izuzetak 480 takvih osoba koje su nedavno oslobođene iz zatvora Holot, kojima nije dozvoljeno raditi u sedam izraelskih gradova, uključujući i Petah Tikvu.

Trenutno u tom gradu živi najmanje 2.500 imigranata iz Afrike, koji imaju status tražilaca azila.

U Izraelu ukupno živi približno 33.000 takvih osoba, najčešće iz Eritreje i Sudana.

Izraelske vlasti od 2012. deportirale su otprilike 20.000 afričkih tražilaca azila i migranata, koji se terete da su u tu zemlju ušli ilegalno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.