Izmjenom zakona protiv korupcije

Tri najveće političke partije u Makedoniji dogovorile su izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, prema preporukama OSCE-a, kojima bi se trebala spriječiti korupcija tokom izbornog procesa.

Izmjene se tiču korištenja budžetskog novca, reklamiranja u medijima i kontrole biračkog spiska. Očekuje se da će Sobranje konsenzusom uskoro usvojiti izmjene ovih zakona.

“Izmenama izbornog zakona predviđa se zabrana isplata socijalnih davanja, plata i penzija deset dana pre početka izborne kampanje, pa sve do završetka izbora. U slučaju kršenja zabrane, ministru finansija preti zatvorska kazna od tri do pet godina”, izvještava iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Bez promocije investicija

Također, 20 prije početka izborne kampanje funkcioneri neće moći promovirati nove investicije iz budžeta.

Cvetanka Ivanova, poslanica Socijaldemokratskog saveza, kaže: “Odvajanjem države od partije, vlast više neće moći trošiti budžetski novac u izbornoj kampanji. U vrijeme kampanje bit će zabranjeno počinjati gradnju objekata od budžetskog novca, ili puštati u upotrebu novoizgrađene objekte i njihova promocija. Ako funkcioner ne poštuje zakon, može biti osuđen na kaznu od šest mjeseci do godinu dana zatvora.”

Policija ima obavezu ažurirati izborni spisak četiri puta godišnje. Građani koji žive u inostranstvu a imaju pravo glasa bit će popisani u poseban birački spisak.

Stranke mogu primati donacije pravnih lica ili medija u iznosu do 50.000 eura. Javni servis ima obavezu obezbijediti ravnopravan pristup i vladajućim i opozicionim strankama. U suprotnom – slijedi razrješenje direktora.

Nikola Todorov, ministar zdravstva, smatra: “Donošenje Izbornog zakona konsenzusom imat će pozitivne efekte u provođenju izbora, zato što će u izmjene biti unesene sve preporuke OSCE-a sa posljednjih izbora, i očekujemo demokratski organiziran izborni ciklus.”

Isti uslovi za sve

I iz albanske vladajuće partije smatraju da se predloženim izmenama kreira ambijent za fer i demokratske izbore.

“Želimo da se eliminira percepcija da su partije na vlasti uvijek u prednosti na izborima. Ovim zakonom postoje ograničenja za funkcionere i stvaraju se isti uslovi na izborima za sve političke partije”, kaže Abdulakim Ademi, ministar za ekologiju.

Opoziciona Demokratska partija Albanaca nije učestvovala u razgovorima o izmjenama zakona. Ipak, očekivanja su da će u Sobranju svi glasati “za”. Potrebno je da izmjene zakona podrži dvije trećine poslanika.

Državna izborna komisija pozdravila je predložene izmjene zakona. U komisiji smatraju da je dobro što do izmjena dolazi uoči početka priprema za predsjedničke izbore, koji bi trebali biti odrani tokom aprila.

Izvor: Al Jazeera