Izglasana prodaja dijela sarajevskog parka Hastahana

Od 27 vijećnika, koliko ih je bilo prisutno na sjednici, 18 ih je glasalo za prodaju (Al Jazeera)

Jedan dio parka Hastahana u centru Sarajeva pripast će Centralnoj banci Bosne i Hercegovine nakon što su vijećnici Općinskog vijeća Centar Sarajevo u ponedjeljak izglasali prodaju dijela prostora zelene površine i igrališta na Marijin-Dvoru.

Od 27 vijećnika, koliko ih je bilo prisutno na sjednici u Sarajevu, 18 ih je glasalo za prodaju dijela parka “Prof. dr. Nijaz Duraković”, poznatijeg kao Hastahana.

Devet vijećnika bilo je protiv, piše sarajevski portal Klix.ba.

Zemljište površine 2.290 kvadratnih metara Centralna banka Bosne i Hercegovine dobila je za 2,35 miliona eura, a na toj lokaciji planira graditi poslovni objekt i parking-mjesta.

SDA: Ovdje je riječ o državnom interesu

Žustra rasprava, koja traje već tri godine, vođena je i između vijećnika koji su bili za i protiv izgradnje objekta Centralne banke Bosne i Hercegovine u jednom dijelu Hastahane, a koju su pratili aplauzi i negodovanja prisutnih građana u sali.

Abid Jusić, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA), kao i većina vijećnika te stranke, istakao je da je ovdje riječ o “državnom interesu”.

“Neka je na sramotu onima koji glasaju protiv ovog prijedloga. Ova odluka urađena je strogo u skladu sa zakonom i potvrđeno je da se radi o poslovnom objektu, ne o stambenom objektu ili tržnom centru. Čast mi je i zadovoljstvo da glasam da to bude Centralna banka. Ovim pitanjem mi rješavamo prostor državne banke. Ovdje trebamo samo voditi računa o vanjskom uređenju prostora. Očekujem da će se nakon ove odluke početi uređivati taj prostor i da će to biti najbolje uređen prostor na području Općine Centar”, rekao je Jusić.

Njegovim riječima odmah se usprotivila vijećnica Naše stranke Amra Zulfikarpašić, kazavši da ne može prihvatiti da se na takvom prostoru grade banke.

“Šta nam banke znače? Sreća pa živimo u demokratskom društvu i da mogu reći da me nije sramota glasati protiv takvog prijedloga. Ljudi su nas birali i moramo imati odgovornost za naše odluke”, rekla je Zulfikarpašić.

‘Najveća poslijeratna prevara u BiH’

Benjamin Isović iz Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zapitao se “zašto baš Centralna banka u Hastahani?”

“Nakon sati i sati rasprava još niko nam nije dao odgovor na to pitanje. Ja nigdje u svijetu nisam vidio banku usred parka. Uz to, to je i nepovoljna lokacija za Centralnu banku. Pa valjda nam na prvom mjestu trebaju biti pravo i interesi građana?”, upitao je Isović.

Sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak prethodili su protesti nezadovoljnih građana.

Na sjednici se vijećnicima obratio i predsjednik Mjesne zajednice Marijin Dvor Zvonko Bošnjak, rekavši da je to najveća poslijeratna prevara u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije