Oglasi

Izetbegović: Rusija šteti BiH i regiji

S druge strane, Mladen Ivanić tvrdi da je Vijeće za provedbu mira pod utjecajem Sarajeva.
Izetbegović smatra da Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike SrpskeEPA

Izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske bilo je očekivano, tvrdi za Al Jazeeru predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. 

"Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom donijet će štetu svima, i Bosni i Hercegovini, i RS-u, i regiji, a u konačnici i Rusiji", naglasio je Izetbegović.

Rusija se nije složila sa tekstom izjave PIC-a kojom se traži od RS-a da ne održi referendum o 9. januaru kao Danu RS-a.

Upravni odbor PIC-a poručuje da neće tolerirati kršenje Dejtonskog sporazuma niti pokušaje otcjepljenja.

Dodaju i da neće biti prekrajanja geografske karte BiH.

Ivanić: PIC je jednostran

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da je današnja izjava ambasadora Upravnog odbora PIC-a očekivana i da je evidentno da nema upotrebe bonskih ovlaštenja.

"Nema upotrebe bonskih ovlaštenja jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIC-a zato što pokazuje jednostranost", rekao je Ivanić.

Ivanić je naglasio da nikad nije čuo, a da bi volio da jeste, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri kantona u Federaciji BiH nemaju Srbe kao konstitutivan narod. On smatra da je PIC pod velikim utjecajem Sarajeva i da je očito da jednostrano nastupa.

"Rješenje ove situacije jeste da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Republike Srpske, time bi referendum bio potpuno legalan, ne bi niko mogao da ga ospori, a ako bi Ustavni sud donio odluku da je i tada Dan Republike neustavan, mi bismo tada trebali da uvedemo Dan državnosti Republike Srpske, da provedemo odluku, a zadržimo 9. januar kao ključni praznik Srpske", zaključio je Ivanić.

Izvor: Al Jazeera i agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.