Izetbegović, Komšić i Radončić dogovorili koaliciju

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić dogovorili su danas zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima da je postignut dogovor tri stranke o koaliranju na nivou države, Federacije BiH i u kantonima, uključujući i Kanton Sarajevo, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Bosna i Hercegovina više od godine nakon izbora nije završila formiranje vlasti na nivou države i Federacije BiH, jednog od dva entiteta u zemlji.

Tokom današnjeg sastanka podijeljeni su resori koje će tri koalicijska partnera preuzeti u državnom Vijeću ministara. SDA će predložiti Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, Fahrudin Radončić trebao bi se vratiti u fotelju ministra sigurnosti, a Sifet Podžić iz DF-a na mjesto ministra odbrane.

 

Smjena kantonalne vlade u Sarajevu

Izetbegović je novinarima rekao da će zamjenička mjesta u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koje uskoro treba biti formirano, preuzeti SDA, objavila je agencija Anadolija.

Također je rekao da će premijer Kantona Sarajevo (KS) biti zajednički izbor tih stranaka, SDA će preuzeti sedam ministarskih mjesta u Kantonu Sarajevu, SBB tri i dva DF, čime je Izetbegović poslao poruku da će biti smijenjena aktuelna vlada u Kantonu Sarajevo, koju je ranije formiralo šest stranaka, uključujući i SBB.

Predsjedavajući Skupštine KS-a bit će iz SDA, najavio je predsjednik te stranke.

 

Predsjednik DF-a Željko Komšić pozvao je HDZ, političke predstavnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, da se počne s procesom imenovanja Vlade FBiH i predloži kandidat za predsjednika Federacije BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također je novinarima potvrdio da tri stranke zajedno idu u koaliciju na nivou države, entiteta i kantona.

Izvor: Al Jazeera i agencije