Izetbegović: Izborni zakon je pitanje BiH i tu ne mogu pomoći komšije

Sa sastanka su poslane pozitivne poruke (Anadolija)

Izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine nisu bila tema na dnevnom redu trilateralnog sastanka u Mostaru na kojem su učestvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Međutim, na novinarsko pitanje svi su se saglasili da je to unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, a susjedi samo mogu pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju tog pitanja.

Na novinarsko pitanje predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je da Izborni zakon nije bila tema sastanka, ali “jesmo iznijeli određena očekivanja da to pitanje riješimo”.

Govoreći o Izbornom zakonu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se nije ulazilo u detalje, ali da je Hrvatska obavezna pratiti taj proces i izazove.

“Najgore je da međunarodna zajednica nameće rješenje”, kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica poručila je da želi ohrabriti kolege u Bosni i Hercegovini.

Načelo konstitutivnosti

“Nismo ulazili u detalje, samo možemo ohrabriti kolege u Bosni i Hercegovini da se što prije riješi to pitanje, ali smatramo da su političari u Bosni i Hercegovini sposobni da riješe taj problem. Bez ikakvog miješanja u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini na bh. čelnicima je da preuzmu odgovornost”, poručila je Grabar-Kitarović.

Ipak je naglasila da se mora poštivati načelo konstitutivnosti.

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da je to apsolutno unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine te da komšije tu ne mogu pomoći Bosni i Hercegovini.

To je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da se Srbija ne želi miješati u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine, a da su izmjene Izbornog zakona te države unutrašnji problem.

Još je rekao da Srbija poštuje suverenitet vlasti u Bosni i Hercegovini, Dejtonski mirovni sporazum i Bosnu i Hercegovinu kao državu koju čine dva entiteta.

Izvor: Agencije