Izbori u Baskiji i Galiciji test za Rajoya

U španskim regijama Baskija i Galicija održavaju se lokalni izbori.

To će, također, biti svojevrsni test i za konzervativnog premijera Marijana Rajoya, čiji su mandat od decembra prošle godine obilježile razne mjere štednje i traženje zajma za spas španskih banaka.

Dok bi u Galiciji njegova stranka mogla dobiti veći dio glasova, za Baskiju to nije toliko izvjesno.

Rajoy i sam je iz Galicije, rođen je u Santiagu de Composteli. U posljednjih 30 godina u toj regiji njegova Narodna stranka 24 godine je na vlasti. Na čelu regionalne vlade Galicije je Alberto Nunez.

No, u Baskiji, koja tradicionalno teži neovisnosti od Španije već više od pola stoljeća, Rajoy ne uživa toliku podršku.

“Trebamo promjenu. Neće promijeniti situaciju tako lako. Mislim da je za narod najbolja opcija mjere koje će ljevica provesti. To je puno bolje za nas”, kazala je jedna žena nakon glasanja.

Pobjednici PP, PNV i Bildu

Narodna partija (PP) osvojila je većinu u Galiciji, dok su baskijski nacionalisti odnijeli pobjedu u Baskiji, rezultati su anketa provedenih na biralištima, koje prenosi španska novinska agencija Efe.

Ovi rezultati ukazuju da je PP premijera Rajoya zadržala apsolutnu vlast u regionalnom parlamentu u Galiciji.

Vladajuća partija desnog centra PP osvojila je između 39 i 42 od 75 mjesta, koliko broji regionalni parlament, što je povećanje u odnosu na ranijih 38 mjesta.

U Baskiji su zajednički pobjednici PNV i Bildu, mala baskijska nacionalistička alijansa, sa 27, odnosno 26 mjesta u parlamentu.

Baskijska regija, za razliku od španske države u cijelini, dobrostojeći je dio Pirinejskog poluotoka, sa zdravim finansijama.

PNV očekuje najviše glasova

Separatistička organizacija ETA prije godinu dana najavila je prestanak oružane borbe za baskijsku samostalnost. Svi političari koji su vezani za ETU nisu se mogli natjecati na regionalnim izborima.

“Danas sam glasala za iste ljude za koje sam glasala prošli put. Mislim da se nisu potpuno loše nosili sa stvarima”, rekla je jedna Baskijka.

Prema izbornim anketama, najviše bi glasova trebala osvojiti Baskijska nacionalna stranka (PNV), čiji će vođa Inigo Urkullu, ako dobije izbore, najvjerovatnije od službenoga Madrida zatražiti još veću fiskalnu autonomiju.

“Baskijska zemlja suočava se s novom erom. Onom koja donosi povijesnu mogućnost, koju svi moramo iskoristiti. Unatoč kiši, građani bi trebali izaći i pokazati svoju opredijeljenost, smočiti se i gledati na budućnost s optimizmom”, kaže Urkullu.

Sve bi vedro moglo završiti i za Lauru Mintegi. Ako Urkulluov PNV ne osvoji dovoljno glasova, čelnica baskijske lijevo orijentirane stranke mogla bi postati njegov koalicijski partner.

Biračka mjesta otvorena su do 20 sati, a prvi rezultati očekuju se sat i po kasnije.

Izvor: Al Jazeera