Nema dovoljno hrane za hiljade izbjeglica

Na grčko-makedonskoj granici nalazi se približno 11.500 izbjeglica, koje će provesti još jednu noć u šatorima.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić javlja iz Idomenija kako je 150 izbjeglica prešlo granicu od 12 do 18 sati.

Jedini ljudi koji brinu za izbjeglice su volonteri, a u redovima za hranu, koje nema dovoljno, čeka se satima.

Ranije je grupa izbjeglica tijelima blokirala prugu sa grčke strane granice, protestirajući zbog nemogućnosti nastavka putovanja ka Evropi.

Zbog protesta je zaustavljen teretni voz koji je krenuo prema Grčkoj.

Tamošnja policija saopćila je da je u posljednja 24 sata odobren prelazak granice za 500 ljudi, ali neki od njih su vraćeni zbog problema s dokumentacijom.

“Osjećam se jadno. Depresivan sam jer sam se susreo sa ovakvom situacijom u Evropi. Nismo znali da će nas ovako tretirati u mjestu koje se zove Evropa. Tužan sam zbog toga i zbog okolnosti s kojima se susrećemo. Pobjegli smo od jedne vrste smrti, da bismo susreli drugu. Ukratko, to je naš položaj. Umiremo polako”, rekao je Emad Mansour, izbjeglica iz Sirije.

Tusk: Ne dolazite u Evropu

O izbjegličkoj krizi grčki premijer Alexis Tsipras u četvrtak je razgovarao s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, koji je došao u Atinu u okviru razgovora s vladama takozvanog Balkanskog koridora.

“Isključivanje Grčke iz Evropske unije nije rješenje izbjegličke krize”, izjavio je Tusk u Atini.

Dodao je da Grčka ne može sama nositi teret krize, te da je potrebno izbjeći podjele u Uniji i pronaći jedinstveno evropsko rješenje.

Tusk je pozvao ekonomske migrante da ne dolaze u Evropu.

“Apeliram na sve potencijalne ilegalne i ekonomske migrante, odakle god da stižu – ne dolazite u Evropu. Ne vjerujte krijumčarima. Ne riskirajte živote i novac, sve je uzalud. Grčka, niti bilo koja druga evropska država, neće više biti tranzitna država”, rekao je Tusk.

Nakon Atine, Tusk je posjetio i Ankaru, gdje se susreo sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Davutoglu je rekao da će se priliv izbjeglica smanjiti ukoliko se održi primirje u Siriji, ali je naglasio da se ne može očekivati da Turska i Grčka same nose teret izbjegličke krize.

Tusk je rekao da sa turskim premijerom nije razgovarao o konkretnom broju izbjeglica koje bi prelazile iz Turske u Grčku, ali da je cilj u potpunosti eliminirati taj, kako kaže, tužni fenomen.

Izvor: Al Jazeera